Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Platsen var helt spegelblank”

Den 14:e december 2013 halkade den då 82-åriga Lea Westberg utanför Malmens äldreboende och skadade sig rejält. Ett år senare fick hon svar från NVK:s försäkringsbolag att det varken rådde halka eller snöfall den dagen.

Annons
Lea Westberg är fundersam över hur NVK:s försäkringsbolag (Trygg-Hansa) kan dra slutsatsen att det inte var halt i Fagersta då deras undersökning gjordes utifrån en väderprognos i Sala.

Lea Westberg skulle handla på stan men kom endast halvvägs från sitt hem på Apollo.

– Fötterna slogs undan och där låg jag. Det var absolut helt spegelblankt. Och när ambulanspersonalen skulle hjälpa mig upp så höll de knappt på att ta sig fram, säger Lea Westberg.

Händelsen skedde för över ett år sedan och försäkringsärendet har varit långdraget. I januari 2015 fick hon slutligen svar från försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som Norra Västmanlands kommunalteknikförbund anlitat.

– För det första har det tagit väldigt lång tid att få ett svar på varför det inte var sandat, men framför allt så har Lea blivit berövad livskvalité, säger svärsonen Harald Schirlbauer.

Trygg-Hansa har tagit fram väderprognosen för dagen då olyckan hände. Den blir Harald Schirlbauer rasande över att läsa.

– Mätningen är för det första gjord i Sala och inte ens vid samma tidpunkt. Lea ramlade klockan elva och mätningen är gjord klockan tretton. Hur vädret är i Sala är väl helt oväsentligt då hon ramlade i Fagersta. Vad har en invånare för rättigheter egentligen? Vi kräver inte ersättning utan vi vill ha en förklaring till vad det är som gäller när någonting sådant här sker, säger han och tillägger:

– Det lär vara billigare för Fagersta kommun att kasta ut lite sand än att folk ska behöva råka ut för olyckor och hamna på sjukhus.

Lea Westberg låg inlagd i över en månad för skada i lårbenet och är fortfarande inte helt återställd.

– Jag tyckte mycket om att dansa och har alltid varit aktiv. Nu får jag gå med rullator och får ta en bit i taget.

Maina Schirlbauer, dotter till Lea, berättar att det var vittnen som såg händelsen och menar att det var minst sju centimeter snö vid tidpunkten då Lea halkade.

Snöröjningen och halkbekämpningen prioriterar NVK i två olika nivåer. Vid fem centimeter snöfall ska snöröjningen vara avklarad inom fem timmar och omfattar enbart matargator och genomfarter, samt gång- och cykelvägar.

Vid åtta centimeter snöfall gäller hela området och det ska vara avklarat inom tio timmar.

– Det här skedde utanför Malmen, där många äldre går. Och om det nu hade varit sandat skulle detta inte ha skett, säger Harald Schirlbauer.

Annons