Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt stopp i mottagandet

Regeringens restriktiva migrationspolitik har gjort att Skinnskatteberg inte behövt ta emot några ensamkommande flyktingungdomar efter årsskiftet.

Annons
I nuläget har Skinnskattebergs kommun två lediga platser för ensamkommande i Hammaren och Smedjan, vid före detta folkhögskolan.

I höstas kom det i snitt två-tre ensamkommande till Skinnskatteberg varje vecka och trycket på socialtjänsten var stort. Migrationsverket hade dessutom skrivit upp kommunens anvisningsplatser för i år, från 7 till 52 platser, dit myndigheten kan hänvisa ensamkommande.

Samtidigt hade Skinnskatteberg redan ansvar för ett 60-tal ensamkommande, och socialtjänsten räknade med att antalet kunde öka till ett 100-tal under året.

Men en helomvändning i flyktingpolitiken har inneburit lättnader för kommunen, som inte behövt anställa fler socialsekreterare.

– Vi är i samma läge som alla andra kommuner och har inte fått några anvisningar efter årsskiftet, på grund av regeringens restriktiva migrationspolitik, säger Christer Jansson, enhetschef för individ- och familjeomsorgen, IFO, i Skinnskatteberg.

Det har dessutom skett en viss minskning i antalet ensamkommande som kommunen behöver ansvara för, berättar han.

– Några har flyttat till andra kommuner, några har blivit äldre och ingår inte längre i vårt mottagningssystem och någon har skrivits upp i ålder.

Skinnskatteberg ska skriva ett nytt avtal för mottagandet av ensamkommande, och de 52 anvisningsplatserna kan ändras beroende på hur Migrationsverkets prognoser ser ut, som Fagersta-Posten tidigare berättat.

Prognoserna väntas komma i slutet av april och tills dess avvaktar socialtjänsten med åtgärder.

Läs också:  Massiv kritik mot HVB-boende

Berättar målande om flykten från Afghanistan

Nytt sätt att fördela ensamkommande

Migrationsverket tillämpar från och med den 1 april en ny anvisningsmodell för asylsökande ensamkommande barn och unga i landets kommuner. 

Det nya systemet innebär att varje kommun tilldelas en andelssiffra i promille. Andelen bygger bland annat på folkmängd och kommunens tidigare mottagande av nyanlända och ensamkommande. 

Med den nya modellen kommer alla kommuner få en andel på minst en promille av det totala antalet asylsökande ensamkommande.

Norra länsdelens andelar från och med den 1 april (i promille):

Skinnskatteberg: 1,00. Norberg: 1,07. Fagersta: 1,55.

Annons