Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis skjutsade hem dotter - blev försenad till insats

Under arbetstid skjutsade en polis hem sin dotter. En planerad trafikinsats försenades på grund av detta. Nu får polisen löneavdrag för att han bedrivit ”taxiverksamhet” åt närstående.

Annons

Det var den 31 mars som den västmanländska polismannen, som vid tillfället var gruppchef, skjutsade hem dottern. Enligt polisen kände sig dottern hotad och utsatt. Han såg henne som ett brottsoffer.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN, tror dock inte på polismannens förklaring. Bland annat för att han inte berättat för sin förman att hans dotter blivit utsatt för brott. PAN anser också att polismannen i egenskap av gruppchef inte betett sig som en förebild inför sin yngre kollega, utan beordrat honom att de skulle köra hem dottern.

Nämnden anser också att polismannen bundit upp både personella och materiella resurser eftersom de blev försenade till den planerade insatsen med närpolisen med cirka 20-30 minuter.

Felet är inte ringa, och straffet för det blir en disciplinpåföljd i form av löneavdrag med 25 procent av daglönen i fem dagar.

Ann-Sofie Sannemalm

Annons