Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen grep två rånare efter biljakt: "De krockade mot ett staket"

Polisen kunde vid 18-tiden på måndagskvällen gripa två misstänkta rånare efter en kortare biljakt i centrala Norberg. Männen sitter nu anhållna.

Annons

De två männen – båda 18 år gamla – hade en timme tidigare försökt råna trafikskolan i Norberg.

Larmet gick 16.58 om att tre män tagit sig in på trafikskolan på Myntgatan i Norberg, beväpnade med både pistol och kniv. De krävde att få pengar och hotade de tre i personalen som fanns inne på trafikskolan.

– De fick dock inte med sig några pengar utan lämnade trafikskolan och flydde springandes från platsen, berättar Martina Saghamre, befäl på Västmanlandspolisens länskommunikationscentral i Västerås.

– Tre ur trafikskolans personal drabbades. Det var tre män i åldrarna 69, 41 och 35. De skadades inte fysiskt, säger Saghamre.

Ett stort polispådrag drogs samman i Norberg med ett flertal polispatruller och ett par hundpatruller. En stor polisjakt inleddes och centrala Norberg och dess omgivningar.

Det dröjde en knapp timme efter rånförsöket innan polisen fick korn på en misstänkt bil. Och det visade sig att polisens misstankar stämde. Två av de misstänka rånarna satt i bilen och när de fick syn på en polisbil försökte de smita därifrån.

Polisen tog upp förföljandet och efter en kortare biljakt körde rånarna av vägen och hamnade i ett dike intill Myntgatan. Föraren, en 18-årig man, greps efter en kortare språngmarsch. Passageraren, även han 18 år, satt kvar i bilen och kunde gripas odramatiskt. Ingen av männen skadades i olyckan.

Bilen duon färdades i visade sig vara stulen.

Den tredje misstänkte rånaren satt inte i bilen utan är fortfarande på fri fot. Ett större polisuppbåd letar just nu efter mannen i och runt Norberg. De vapen som männen använde vid rånförsöket har ännu inte påträffats.

De bägge 18-åringarna fördes till polisstationen i Fagersta för förhör och anhölls sedan av åklagare.

De två 18-åringarna misstänks för en rad brott i samband med rånförsöket och den efterföljande flykten: försök till grovt rån, grovt olaga hot, olaga hot, skadegörelse och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Föraren av bilen misstänks också för grov olaglig körning, grov vårdslöshet i trafik, grovt drograttfylleri samt ringa narkotikabrott (ringa bruk).

Ett ögonvittne berättar för Fagersta-Posten:

– Vi hade varit i Fagersta och bytt till vinterdäck. När vi kom hem och skulle lägga ur däcken i förrådet hör vi värsta biljakten, polissirener och bilar som sladdar, sedan hör vi en smäll.

– Jag trodde att det var polisen som hade avlossat ett skott men min man sa att det inte lät som ett skott. Efter smällen ser vi att någon springer från polisen precis vid husen mittemot oss, sedan kommer polisbilar, hundar och poliser efter.

– Vi hörde hur polisen ropade: det är polisen, stanna! Och hundar som skällde.

– Vi körde en liten sväng efteråt för att se vad som hade hänt och då hade bilen kört ner vid ån så det var väl den smällen vi hörde, när de körde mot staketet. Sedan måste de ha sprungit ifrån bilen och fortsatt till fots.

De två männen som greps under måndagskvällen har under natten anhållits av åklagare.

Har ni fått tag i den tredje personen?

Nej, men vi ska hålla fortsatta förhör med de anhållna under dagen, säger Thomas Gustafsson, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.