Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen inför gränskontroll – glöm inte pass eller nationellt ID-kort

Artikel 27 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Sent på fredagskvällen infördes "gränskontroll vid inre gräns". Det betyder att kontroll av resenärer kan komma att ske vid både ut- och inresa från och till Sverige.

Annons

Det kan alltså ta längre tid vid pass- och säkerhetskontroller vid flygplatser som Västerås och Arlanda. Orsaken är dåden i Stockholm under fredagen som innebär skärpt säkerhetsläge.

Men inte bara vid flygresor; det kan också att ta längre tid och kräva godtagbar legitimation för den som ska åka på kryssning eller resa över Östersjön. Rederierna Eckerölinjen, Birka, Tallink, Silja och Viking Line har ett omfattande bussanslutningsnät över stora delar av Västmanland och hundratals resenärer från länet varje vecka.

Och gränskontrollen gäller vid resa inte bara utom EU utan även inom EU och till och med inom Norden och Island där passfrihet normalt råder.

– Vi rekommenderar att man har med sig pass eller nationellt id-kort vid resa utomlands, säger Christer Nordström, pressinformatör vid polisen i region Mitt där såväl Arlanda som Västerås flygplatser ingår.

I och med den ökade kontrollen kan det vara klokt att avsätta lite extra tid och vara på plats på flygplatsen eller i hamnarna – alltså vid gränskontrollerna – lite tidigare än vanligt om man har den möjligheten.Den utökade gränskontrollen gäller tills vidare.

Annons