Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen jagar med ny superkamera

Här är polisens nya vapen: En superkamera som läser av registreringsskyltar och larmar om bilen är olaglig. "Vi kommer bli mycket mer effektiva", säger polisinspektör Kai Byggmästars.

Annons
Polisinspektör Kai Byggmästars testar polisens nya superkamera som automatiskt läser av omgivande bilars nummerplåtar för att hitta olagliga bilar.

Det är som taget ur science fiction-filmen ”Terminator”, där en robot med sin blick skannar människor och får fram eventuell hotbild.

Men polisens nya superkamera är på riktigt. Maskinen läser automatiskt av omgivande bilars registreringsskyltar och kör skyltarna mot register. Bilar som är stulna, efterlysta, avställda eller har körförbud upptäcks automatiskt.

– Att prata om science fiction är kanske att ta i men det handlar om dagens teknik som vi började använda i förra veckan, säger polisinspektör Kai Byggmästars, som sitter i den första polisbilen i Västmanland som fått det nya systemet (som heter ANPR – Automatic Number Plate Recognition).

Innan polisbilen ens hunnit rulla ut från en parkeringsplats i centrala Sala har kameran fångat fyra fordon som är avställda eller har körförbud. Ute på vägen tar kameran ytterligare två olagliga fordon – bland annat en lastbil.

Inte mycket går obemärkt förbi. Under tiden som vi sitter i polisbilen bommar kameran kanske sex bilar – samtliga när vi är uppe i hastigheter högre än 100 kilometer i timmen.

– Maskinen hinner i stort sett slå på alla fordon vi möter om vi inte kör allt för fort. När vi åkte in i Västerås för några kvällar sen hittade den direkt tio bilar som var avställda eller hade körförbud, säger Kai Byggmästars.

Det finns en risk att kameran läser fel men det är inte något större problem, enligt honom. Kamerans uppgifter är inget bevismedel, utan ett sållningsinstrument.

– Kameran hjälper oss att sålla ut vilka bilar vi ska stanna och kontrollera närmare. Vi kommer klara av att kontrollera bra många fler fordon nu när vi slipper göra det manuellt. Förhoppningsvis gör det här att vi får en säkrare trafik med färre dödade och skadade, säger Kai Byggmästars.

Sedan i höstas har ett hundratal polisbilar i landet fått det nya systemet, som kostar mellan 50 000 och 70 000 kronor att installera i varje polisbil. Innan dess hade kamerorna testats på nio olika platser runt om i landet.

I bland annat England, Irland och USA använder polisen kameran sedan länge. Samma teknik finns även i trängselskattsstationer.

Än så länge har bara en polisbil i Västmanland utrustats med det nya systemet. Men fler och fler polisbilar i länet ska få tekniken.

På sikt är tanken att i stort sett alla polisbilar ska ha kameror.

– Det är den förhoppning vi har, säger Kai Byggmästars.

Skannar av. Kameran larmar och visar en bil med körförbud.
Annons