Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kan inte utreda bluffsamtal från utlandet

Bedragare som ringer falska supportsamtal är ett utbrett problem. Men polisen i länet har inte möjlighet att utreda brotten. Orsaken är att gärningsmännen opererar från utlandet.

Norra länet. Fagersta-Posten har fler gånger skrivit om bedragare som ringer och säger att de är från supportavdelningen på windows.

Den som blir uppringd brukar få höra att det är fel på hans eller hennes dator och till slut så erbjuds personen hjälp mot betalning.

Företaget Microsoft, som gör operativsystemet windows, har fler gånger informerat om att det handlar om falska samtal, företagets riktiga support ringer aldrig upp om inte kunden själv har begärt det.

Under förra veckan fick polisen i Fagersta in två nya anmälningar om denna typ av bedrägeri. Anmälningarna skickas vidare till polisen i Västerås. Men i regel blir det inte någon förundersökning.

– När de här brotten kommer in till polisen så ser vi på en gång att de inte kommer gå att utreda, säger Magnus Nordström, utredare på polisen i Västerås, som bland annat jobbar med IT-relaterad brottslighet.

Anledningen är att bedragarna verkar i utlandet.

– Om brotten sker i Sverige kan vi utreda men är det utomlands är det det landets lagar och regler som gäller, säger Magnus Nordström.

Han påpekar att folk måste vara försiktiga.

– Man skyddar sig med sunt förnuft och genom att vara vaksam och inte lämna ut sina uppgifter och tro på allt som sägs.

ANDERS JANSSON

[email protected]