Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen om den anhållne för terrorbrottet: "Misstankarna har stärkts"

Artikel 32 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Efter attacken i Stockholm under fredagen har en man anhållits misstänkt för terrorbrott.
– Det finns inget som säger att vi har fel person, snarare tvärtom, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Annons

TV: Vi sände live med anledning av kungens pressträff.

För Plus-kunder: Offren hedras efter attacken i Stockholm – se vårt bildspel här

På fredagen vid 15-tiden körde en lastbil in på Drottninggatan där lastbilen körde in i en folkmassa och kraschade sedan in i varuhuset Åhléns. Sammanlagt avled fyra personer, och femton skadades.

På kvällen greps en man i Märsta, som sedan anhölls misstänkt för terrorbrott genom mord.

– Som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, berättade Lars Byström i Ekot.

Under lördagen höll polisen en presskonferens och sa då att misstankarna mot mannen har stärkts.

– Ju längre utredningen har gått har misstankarna stärkts. Det finns inget som säger att vi har fel person, snarare tvärtom, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Grafik: Terrordådet i Stockholm

Under presskonferensen bekräftades också uppgifterna att mannen är 39 år och från Uzbekistan. Säkerhetspolisen var också plats under presskonferensen och meddelade att mannen har förekommit i Säpos underrättelseflöde, men att de uppgifterna inte kunnat bekräftas.

Polisen bekräftade även att de hittat något i lastbilen. Medieuppgifter gjorde gällande att det var en bomb.

– Om det är en bomb eller någon annan form av brandfarlig anordning kan vi inte säga just nu, utan det pågår en teknisk undersökning av föremålet, berättade Dan Eliasson.

En 11-årig flicka är ett av dödoffren. Det har anhöriga till flickan bekräftat för Expressen. Flickan var på väg hem från skolan när hon blev påkörd av lastbilen.

Läs mer här: 11-årig flicka bland terrordådets dödsoffer – bekräftas av hennes anhöriga

TV: Vi sände live från polisens presskonferens. Se den här.

Vid 17-tiden på lördagen talade kungen till det svenska folket. Han sa bland annat:

"Alla vi som vill hjälpa är många fler än dom som vill oss ont, den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt".

Vid 20-tiden på lördagskvällen togs sex personer in till förhör och enligt Expressen har de koppling till den 39-årige man som sitter anhållen misstänkt för terrorbrott. Aftonbladet rapporterar att fyra av personerna befann sig i en lägenhet i Vårberg där den misstänkte tidigare vistats. De andra två som har tagits in till förhör ska ha färdats i en bil när polis slog till. Uppgifterna är inte bekräftade av polis.

Gränskontrollerna har skärpts vid alla gränsposteringar i landet och gäller till en början i tio dagar meddelar inrikesminister Anders Ygeman. Beslutet gäller även inre gränser som flygplatser och längs kusten.

– Det här är ett absolut nödvändigt och logiskt beslut med tanke på vad som har hänt. Det här innebär en mycket vidare gränskontroll och att vi kan göra kontroller vid samtliga gränsövergångar, inte bara region syd och region väst, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till Dagens Nyheter.

Vid 20-tiden på fredagskvällen hävdes stoppet av tågtrafik till och från Stockholm. Under lördagen meddelade sedan SJ att tågen gick som vanligt.