Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska granska kalla mordfall

Polisen ska satsa mer på att lösa ouppklarade, kalla mordfall. I Västmanland finns åtta olösta mord.

Ett av de ouppklarade fallen som kan tas upp är det tio år gamla mordet på det före detta landstingsrådet och fackföreningsledaren Pär Axelsson. Han hittades mördad i sin lägenhet på Gunnilbogatan i Västerås 2002.

- Ett kallt fall får inte vara så fruset att det inte går att tina upp, säger rikspolischef Bengt Svenson i en skriftlig kommentar.

DNA-teknikDen första juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord. Det tillsammans med utvecklingen av DNA-teknik har gjort det möjligt för polisen att klara upp gamla mord. När preskriptionstiden avskaffades fick professor Leif GW Persson i uppdrag att göra en sammanställning av samtliga ouppklarade och icke preskriberade mord av rikspolischefen.

Åtta mordLeif GW Persson fick även i uppdrag att bedöma vilka kalla mordfall det kan vara juridiskt möjligt och praktiskt genomförbart att gå vidare med. Leif GW Persson granskade fall från den första juli 1985 fram till sista december 2010, totalt 430 mord.

- Ett antal av dessa ärenden borde gå att klara upp, säger Leif GW Persson i ett pressmeddelande.

Åtta av de aktuella olösta morden ägde alltså rum i länet.