Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för falska fakturor

Det är inte första gången polisen går ut med en varning. Denna gång gäller det inte gula lappar på rutan, utan fakturor som skickas hem med posten. "Det står inte någonstans var eller när överträdelsen varit. Det står bara att man har fått en parkeringsböter och ett registreringsnummer", säger Lotta Mauritzon, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.

Annons

Varningen gäller alla. Polisen har fått mellan 70-80 anmälningar från drabbade runt om i Sverige och många har redan betalat.

– Fakturorna har upptäckts genom att det inte står någonstans var eller när överträdelsen varit. Det står bara att man har fått en parkeringsböter och ett registreringnummer, säger Lotta Mauritzon samordnare vid polisens nationella bedrägericenter, i en intervju med Aftonbladet.

Det är viktigt att kolla vem avsändaren är och om företaget är registrerat. Står det Asa parkeringsinkasso ska man genast anmäla.

– Även om man har betalat ska man anmäla. De är falska fakturor som skickats ut och vi har fått anmälan om har alla varit på 930 kronor.

Läs också: Polis och företagare varnar för falska p-böter

– Det har varit ganska svårt att få fast de här, jag vet inte riktigt hur det gått i det förra ärendet ännu. Men en fördel nu är att vi har en ny brottsrubricering sedan 1 juli, men de här tror jag tyvärr kan ha skickats ut innan.

Brottsrubriceringen som Lotta Mauritzom pratar om är grovt fordringsbedrägeri, vilket innebär att personer som skickar ut flera fakturor kan straffas med fängelse, från sex månader upp till sex år.

Foto: Tomas Oneborg /  TT

Annons