Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens godsspanare spårar det mesta

Om du märker ditt guld och andra värdesaker har du större chans att få tillbaka dem vid en eventuell stöld. Polisens godsspanare Christer Backman och Lars Hamrin har gjort många länsbor glada.

Just nu jobbar de för fullt med vinterns alla bostadsinbrott, som skedde bland annat i Irsta och på Bjurhovda i Västerås. En hel del stöldgods har hittats på pantbankerna och i guldaffärerna.

– Finns det en gravyr eller annan märkning blir jobbet naturligtvis lättare. Och nu pratar jag inte bara om smycken, det gäller även kameror och andra teknikprylar, säger Lars Hamrin.

På väggen i deras rum i Polishuset hänger en tavla med en varg.

– Den är som vi, hungrig. Den ger aldrig upp, det gör inte vi heller, säger Christer Backman.

De har jobbat som poliser i 33 respektive 38 år, på olika rotlar och avdelningar. Men jobbet på godsspan har varit det roligaste och kanske mest tacksamma.

– Folk blir otroligt glada när de får tillbaka sina saker – det blir ett kvitto för oss. Jag glömmer aldrig en gammal kvinna på ett äldreboende som hade blivit bestulen. Vi lyckades hitta hennes ring och när hon fick den tillbaka tog hon upp den och la den mot sin kind. Det var rörande att se, säger Backman.

– Det är ett riktigt detektivarbete. Man får lägga ihop pusselbitar och fundera. Självklart är sökmotorn Google ett användbart verktyg, säger Hamrin.

Som för några veckor sedan när en guldhandlare hade fått in en guldklocka och polisen misstänkte att det var stöldgods. På baksidan fanns ett sorts vapen och ett årtal.

– Jag jämförde det med alla kommunvapen jag hittade på nätet och såg att det kom från Fagersta. Jag kontaktade kommunen och med hjälp av listor från alla som fått guldklockor det året hittade vi ägaren, säger Lars Hamrin.

Varje morgon går de igenom alla stöldanmälningar, numera finns ett nationellt stöldregister att söka i. Och det har de gjort varje dag sedan avdelningen föddes hösten 2011 – det var då polisledningen bestämde att godsspaningen skulle renodlas.

Jobbet kräver nära kontakter med stans guldhandlare och pantbanker – poliserna kan gå dit när som helst och be att få titta i deras kassaskåp. Guldhandlarna skickar också in kvitton på alla personer som säljer guld.

För ett par år sedan lyckades godsspanarna ringa in den målare som under arbetstid stulit i folks hem. Poliserna hade upptäckt hans namn på många kvitton hos en guldhandlare.

Men det är inte bara små saker som poliserna lyckas hitta ägaren till. I somras, när kronofogden skulle göra en utmätning i hamnen, fanns där en jättestor magnetgripklo.

– Den vägde tre ton. Den var stulen men vi hittade ingen anmälan. Jag sökte på nätet och hittade den på en mässa i Barkarby. Det var också därifrån den stulits, säger Hamrin.