Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens nya operation – beslagta vapen: "Vi har många skjutningar och mord i regionen"

– Brottsligheten har under tre år svängt så kraftigt att polisen inte är tillräckligt dimensionerad att hantera den, sa regionpolischef Carin Götblad under en presskonferens på tisdagen. Som ett led i kampen mot den grova kriminaliteten införs nu Operation Lynx. I operationen ingår bland annat vapenamnesti som ett led i att få bort de illegala vapnen som finns i samhället.

Annons

Se polisens presskonferens här:

Polisregion Mitt, där Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län ingår, ligger i paritet med storstäderna med lika mycket eller till och med mer, av skjutningar, mord och andra grova våldsbrott. Med anledning av detta inleder nu polisen i Region Mitt operation Lynx. Målet: att slå mot kriminella nätverk.

Under tisdagens presskonferens, där bland andra regionpolischef Carin Götblad gav en lägesbild av polisens arbete och kriminaliteten i regionen, beskrevs operationen som ett paraply där hela regionens resurser samlas och där riktade insatser ska göras i alla län.

– Den första insatsen kommer att handla om att beslagta vapen. Den kommer att genomföras i hela regionen innan året är slut, berättade Carin Götblad. Vi har många skjutningar och mord i regionen, och anledningen är de vapen som finns i samhället.

Som ett led i att få bort vapen från gatorna, kommer polisen under februari och mars nästa år införa vapenamnesti, där man kan lämna in illegala vapen utan att riskera att straffas.

Västerås har de senaste året drabbats av en mängd grova våldsbrott.

Operation Lynx är en långsiktig satsning mot grov och organiserad brottslighet. Enligt Carin Götblad kommer satsningen att pågå "ett par år eller mer", och där man alltså börjar med att agera mot illegala skjutvapen. Man kommer också att arbeta mot annan typ av brottslighet, som till exempel narkotikabrott.

– Drivkraften är narkotikan och dess vinster, det lägger sig som en blöt filt över konflikterna [mellan de kriminella], vi vet att där vi hittar narkotika hittar vi ofta vapen. Det är också större mängder nu, jag skulle vilja säga att vi svämmas över av narkotika, sa en kommissarie som också deltog i presskonferensen.

Enligt Carin Götblad kommer operationen utgå från den lokala problematiken, där man samlar in och bearbetar tips, och operatonsledare och specialistgrupper kommer att planera, leda och följa upp insatserna. Man kommer också att samarbeta med andra myndigheter som kronofogden och skatteverket.

– Vi brukar säga att brottsligheten har gått ned de senaste 20 åren. Men det har förändrats de senaste tre åren, sa Carin Götblad. Hon sa vidare:

– Vi vill bryta utvecklingen och göra allt vi kan för att trycka tillbaka kriminella strukturer.

[+] TV: Sju skadade och en död på sju månader – här är skjutningarna som skakar Västerås

Annons