Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser nobbar bärbara datorer

Dålig uppkoppling, vansinnig arbetsmiljö och vittnen hängande över axeln. Därför lämnar poliserna sina nya datorer på stationen.

Polisens utredningssystem Pust är tänkt att göra det enklare för poliserna att utreda enklare brott som rattfylla, snatteri och narkotikabrott. Systemet har varit rullande i drygt ett år i Västmanland.

– Systemet som sådant är bra, problemet är att Rikspolisstyrelsens vision om att vi ska stå ute på fältet och skriva inte fungerar, säger Ralf Andersson, Polisförbundet.

– Dels för att det inte går att skriva med vittnen, gärningsmän och andra hängande över axeln, dels för att uppkopplingen är så dålig.

Redan för ett tiotal år sedan infördes ett liknande system, More, för att ta upp anmälningar direkt på fältet.

–Det var ju ett stort fiasko, men man kan säga att Pust är en revansch. Jag och förbundet är positiva till Pust som system, det är jättebra att systemen kopplas ihop i stället för att vi ska skriva samma sak fyra gånger. Det är Rikspolisstyrelsens idé om att vi ska vara synliga hela tiden som vi kritiserar, säger Andersson.

Tanken på sikt är att alla brott ska anmälas via Pust, och på så sätt utredas snabbare eftersom åklagare, kriminalväsende och polis kopplas ihop automatiskt.

– De här problemen som Polisförbundet talar om är inte generella över landet och jag måste sätta mig in i hur det ser ut i Västmanland innan jag kan uttala mig, säger nytillsatte länspolismästaren Leif Jennekvist.

KERSTIN SÄTHIL