Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i Fagersta saknar förtroende för Harold Nilsson

En misstroendeförklaring angående NVK:s förbundschef, Harold Nilsson, har lämnats till den politiskt tillsatta direktionen för NVK.

Annons
Harold Nilsson, förbundschef för NVK.

Fagersta-Posten rapporterade i fredags om att socialförvaltningen riktat stark kritik mot NVK angående långsam hantering vid upphandlingen av äldremodulerna. 

Det blev för mycket för den politiska majoriteten i Fagersta, som nu lämnar en misstroendeförklaring mot förbundschefen Harold Nilsson.

Norbergspolitikern Stig Bergman (V), är ordförande i NVK:s direktion. Han efterlyser mer information innan han uttalar sig om misstroendeförklaringen från Fagerstas politiska ledning.

- Jag har ingen kommentar innan direktionen har sammanträtt så vi får veta lite mer, från representanterna för den politiska majoriteten i Fagersta, om vad som ligger bakom, säger Stig Bergman.

NVK:s ordförande anser att det är viktigt att inte spekulera kring ärendet innan det har behandlats i direktionen:

- Det handlar om personen, det måste vara någon slags värdighet mot alla parter i det här tycker jag.

Bergman tror inte att det kommer en misstroendeförklaring från politikerna i Norberg:

- Nej, det tror jag inte är aktuellt, säger han.

Den politiska majoriteten i Fagersta, alltså S och M, har lämnat sitt ställningstagande, alltså misstroendeförklaringen, till NVK:s direktion.

- Det är en samlad bild vi har haft som ligger bakom. Det är en ganska lång resa - i princip från det att granskningarna av utbetalda arvoden startade och fram till i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S). Han fortsätter:

- Den lilla droppe som fick bägaren att rinna över, det var signalen från socialförvaltningen.

Förbundschefen hävdar att NVK har arbetat så snabbt som möjligt med modulerna. Men den politiska ledningen håller alltså inte med?

- Vi fastnar inte i enskilda detaljer i vad man har uttalat sig om från socialförvaltningen. Vi uppfattar det som en mycket allvarlig signal som utgjorde en grund för att diskutera ett ställningstagande, säger Marino Wallsten.

Harold Nilsson uppger, i en kommentar som skickats till FP, att han inte är förvånad över utspelet. Där står bland annat att han under det senaste året har upplevt flera märkliga ageranden och grundlösa utspel från politiker.

- Jag har till och med för kommunledningen framhållit att jag upplever vissa påhopp som ren mobbning.

Det står även att han inte upplever sig ha fått några konkreta besked angående skälet eller skälen för misstroendeförklaringen, när Marino Wallsten informerade honom om detta per telefon i fredags.

Tidigare har kritik riktats mot förbundschefen gällande konsultavtal och ersättningar som kan komma att kosta NVK och Fagersta en skattesmäll i miljonklassen.

Direktionen för NVK kommer att lyfta frågan på ett möte nu på torsdag. I direktionen sitter tre norbergspolitiker och fyra politiker från Fagersta. Tre av politikerna är socialdemokrater, en är moderat, två är vänsterpartiser och en tillhör Partiet för Norbergs Framtid.

Läs mer: Historiken bakom förbundschefens avtal

Annons