Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kopierade insändare i eget namn

En insändare som publicerades i onsdagens Fagersta-Posten under Stefan Vestlings (SD) namn var i själva verket en kopia på en insändare från Sundsvalls tidning. Stefan Vestling beklagar att det skedde.– Jag missade att ange källan, säger Stefan Vestling. 

Insändaren i fråga handlar om vindkraften och publicerades på st.nu den 13 februari 2015.

Det är en av de mest lästa och delade artiklarna någonsin på st.nu. Stefan Vestling berättar att han såg den på Facebook och att den hade uppmaningen att dela och sprida vidare.

– Jag har glömt att klistra med källan, den skulle vara med men jag missade det. För när vi skriver en sådan där så ska man skriva sitt namn och sen ska man skriva vem den kommer ifrån där under. Det glömde jag, säger Stefan Vestling.

Det har inte hänt förut?

– Nej, jag brukar skriva själv men det här var första gången jag lånade en artikel. Annars skriver jag alltid själv och det var väl därför jag glömde ta med källan. Jag brukar vara väldigt noga med det.

Texten för ett resonemang om hur många vindkraftverk som behövs för att ersätta kärnkraften.

– Jag tyckte den var så bra och med alla fakta att jag ville ha ut den, säger Stefan Vestling.

Enligt Staffan Bjerstedt, insändarredaktör på Fagersta-Posten, går det bra att ta någon annans text om den ursprunglige skribenten ger sin tillåtelse.

– Man får inte kopiera andras texter utan tillstånd förstås, det är en grundregel. Det är vanligt i politiska världen man sätter sitt namn på en annans text men då är man överens om att göra så. Men man får inte skriva insändare under falsk flagg, säger Staffan Bjerstedt.

Om man kopierar en annans text och anger källa då?

– Om man gör det i samråd med den egentlige skribenten så är det väl okej, men den typen av insändare prioriterar vi inte, säger Staffan Bjerstedt.

– Jag har pratat med originalskribenten. Han hade inte gett något tillstånd till Vestling att använda texten, hade aldrig hört talas om honom. Han lät föga upprörd dock.