Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna på bostäder i Fagersta rasar – chockprisfall över landet

De svenska bopriserna rasar på kort tid. I Fagersta har priserna på bostadsrätter sjunkit med minus tio procent på tre månader.

Annons

Den senaste månaden har svenska bostadsrättspriser sjunkit med minus en procent och villapriserna har stått stilla. Det visar den rapport som släpptes av Svensk Mäklarstatistik på tisdagen. Men i Fagersta har bostadsrättspriserna ökat med tio procent de senaste tre månaderna. Hur villapriserna har ändrats har Svensk mäklarstatistik inte kunnat mäta på grund av för få försäljningar.

Priserna på bostadsmarknaden har inte svalnat så här snabbt sedan finanskrisen 2008 skriver Dagens Industri. ”Slut på snabba budgivningar och rekordpriser” kommentarer Länsförsäkringar Fastighetsförmedling månadens uppgifter från Svensk Mäklarstatistik.

I Sverige säljs 4 av 10 lägenheter i Stockholmsområdet. Det är också här som marknaden svalnat mest. I centrala Stockholm registrerar Svensk Mäklarstatistik en nedgång på minus två procent.

– Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar även om regionala skillnader finns. Orsakerna till avmattningen är flera, bland annat har den ökande nyproduktionen skapat ett ökat utbud utan att efterfrågan ökat i samma grad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt betonar han att det här ska ses mot en bakgrund där priserna stadigt gått uppåt under flera år. De senaste tre åren har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med 31 procent, och på fem år med 57 procent. Även villapriserna har ökat med 47 procent på fem år.

Annons