Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatpersonen lär vi inte känna

Ronald FagerfjällDen förlorade sonens återkomstEkerlids förlag

Annons

BIOGRAFI. Kommer Ronald Fagerfjälls biografi ”Den förlorade sonens återkomst” att kasta något nytt ljus över den mäktiga Wallenbergdynastin?

Familjen har alltid värnat om sitt privatliv och rykte. Konflikter, skandaler och tvivelaktiga affärer kom aldrig utanför hemmets eller styrelserummens väggar.

Författaren är en välrenommerad ekonomijournalist och företagshistoriker, och boken bygger, förutom på dokumentärt material, på mer än 100 intervjutimmar med Peter Wallenberg.

När det gäller den här typen av biografier, där det huvudsakliga källmaterialet kommer från egen utsago, skall man vara vaksam. Det faktum att Ronald Fagerfjäll inte verkar ha fått tillgång till det privata arkivet och den personliga brevväxlingen innebär en begränsning.

Hans redogörelse för Peter Wallenbergs betydelse för de svenska storföretagen är bra, men människan och privatpersonen får vi ett dåligt grepp om. Undantaget är beskrivningen av den spända och kyliga relationen till fadern.

En del suspekta händelser, som när Jacob och Marcus (farbror och far) under kriget spelade under täcket med både Nazityskland och England, eller när de agerade bulvaner åt tyska företag, behandlas knapphändigt. Tyvärr blir boken ofullständig eftersom författaren hela tiden är styrd av vilken information han har haft tillgång till.

Annons