Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Produktionen på Sandvik slogs ut efter cyberattacken

Efter cyberangreppet som drabbat en mängd olika företag över hela världen på fredagseftermiddagen håller Sandvik på att kartlägga hur omfattande påverkan är.

Annons

På fredagseftermiddagen upptäckte medarbetare inom Sandvik att deras datorer blivit angripna av ett virus.

Ett meddelande kom upp på datorskärmen om att de utsatts för en cyberattack och de uppmanades att föra över en viss summa inom tre dagar för att få tillbaka sina filer.

Pär Altan, chef för extern kommunikation på Sandvik, berättar att angreppet ledde till att produktionen i flera länder där Sandvik har verksamheter slogs ut och alla med drabbade datorer var tvungna att stänga av dem.

– Vi håller just nu på med en process att kartlägga exakt hur det har påverkat våra verksamheter i Sverige och andra länder. Att det påverkat vet vi, men inte i vilken utsträckning, säger Pär Altan.

Enligt Pär Altan kan påverkan skilja sig ganska mycket mellan olika delar inom Sandvik. Det kan handla om problem med någon enstaka laptop till regelrätta produktionsstopp.

– Nu jobbar vi med att försöka stoppa spridningen men också att återskapa funktionaliteten på datorer och servrar.

Vad kommer det här att kosta för Sandvik?

– Just nu finns absolut ingen sådan siffra och jag kan eller vill inte gissa heller. Vi kommer göra en utvärdering senare.

Under fredagen rapporterades det om att Sverige samt omkring ytterligare 99 länder drabbades av liknande attacker, bland annat sjukhus i Storbritannien. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelade att det handlar om en så kallad ransomware-kampanj som krypterar filer på datorerna.

Den europeiska polismyndigheten Europol säger att virusattacken är av "en aldrig tidigare skådad omfattning" och konstaterar att det kommer krävas en stor internationell utredning för att hitta de skyldiga bakom angreppet, skriver Göteborgs-Posten.

⬛ Är du prenumerant? Klicka här för att logga in på ditt digitala konto.

Fler blåljusnyheter kan du läsa här

Läs mer: Sandvik utsatt för cyberattack – oklart om det stört produktionen

Annons