Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Punkig helg i Kärrgruvan

Punken må vara en bit ifrån dess glansdagar på 70- och 80-talet men den är inte bortglömd. I dag börjar Gruvpunken, en tvådagars festival som blandar ny och gammal punk.

Norberg. För fjärde året i rad arrangerar kusinerna Tony och Stefan Lundin Gruvpunken (7-8 augusti).

– Från början var det ren nostalgi. Men med tiden har vi breddat oss för att nå hela genren, säger Tony Lundin.

Till helgen tror de att ungefär 700 personer kommer till festivalen i Kärrgruveparken.

– Vi har växt organiskt och fortsätter växa. Det är jättekul för en så pass liten genre.

I år har de redan slagit förköpsrekord. Mer än 180 personer har köpt biljett.

– Det är riktigt bra, punkare köper inte förköp, säger Tony.

Festivalen har redan under sina få år hunnit bli en snackis bland Sveriges punkare. Gruvpunken började som en nostalgiresa för gamla punkare men med åren har antalet unga deltagare stigit.

– Vi har märkt att punken kommer tillbaka. De flesta är mellan 40-50 år men de yngre blir fler. De första åren var det kanske tre, fyra stycken som var i 18-årsåldern. Nu är det kanske femtio stycken som är under 18 år.

Att Punken blir allt populärare bland yngre märks även bland banden. Kungsörs bandet Spiffs medlemmar är inte äldre än 15 år.

För Tony och Stefan är det ett sätta att gynna hela genren.

– Det var Per Grunberg från Charta 77 som tipsade oss om Spiff. Men andra band kan skicka smakprov till oss. Varje år ska åtminstone ett nytt band få chansen hos oss. En del gör sina första spelningar här. Vi vill gynna de som vill starta band, säger Tony.

Även på internet kan han se att punken blir allt större.

–Punken sprider sig via sociala medier. Den finns en facebooksida med drygt 4000 medlemmar som heter ”Jag minns min punk”.

Tony menar att den samhällsutvecklingen som nu sker ligger bakom punkens återväxt.

– Alla har det inte dukat för sig, klassklyftorna ökar. Punken har en samhällskoppling. Är man ung, arg och politiskt engagerad är det lätt att man hamnar i punken.

Festivalen kommer vara i Kärrgruveparken i Norberg som ägs av Tony Lundin själv. Arbetet med festivalen som Tony och Stefan och deras punkarvänner lägger ner är ideellt. Alla inkomster går tillbaka till parken och festivalen.

De som hjälper Tony och Stefan med festivalen är sådana som själv var där första gången 2011.

– Punken är som en stor familj. Alla hjälper alla. Det är inte så att folk kommer med undanflykter om man ber om hjälp. Det är i stället så att man säger: ”varför frågade du inte mig om hjälp”, säger Tony.

(UPPDATERAD. OBS! Gruvpunken pågår fredag och lördag. I en tidigare version av texten stod det även söndag, vilket är fel.)

De spelar på Gruvpunken

På fredagen spelar:

Bombfors

Hilfe

Bagarmössen

Lastkaj 14

Rövsvett

T.S. T

Scumbag M

Mimikry

På lördagen spelar:

Spiff

Natalie R

Crach N

Slaktkniv

Baboon show

Comminor

Charta 77

Crude SS

Strebers

Gruvpunken har funnits sedan 2011. Festivalen kommer använda Kärrgruveparkens två scener.