Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda laglydiga skyttar från EU:s vapendirektiv

Lägg krut på illegala vapen

Annons

Foto: Mikael Fritzon / TT

EU:s vapendirektiv har med rätta kritiserats. Unionen borde lägga krut på kriminalitet och illegala vapen, inte jaga laglydiga sportskyttar och jägare.Europamästerskapet i dynamiskt sportgevär är tänkt att hållas i Sverige 2018. Går EU:s vapendirektiv igenom i nuvarande form kommer EM inte att kunna genomföras.

Vanliga halvautomatiska sportgevär kan nämligen flyttas till samma vapenkategori (A) som luftvärnsrobotar, kulsprutor och annan krigsmateriel. Även om sportskyttet skulle få undantag gör A-klassningen i praktiken det omöjligt att importera eller transportera vapnen.

De nya bestämmelserna kan med andra ord drabba sportskyttar som över huvudtaget inte har något att göra med kriminalitet och illegala vapen. Även jägare kommer att drabbas. En ytterligare grupp är företagare, som exempelvis Gustav Persson på företaget GP Rifle. Det är Sveriges största importör och leverantör av halvautomatiska sportgevär och Persson skrev nyligen att han får lägga ner sitt företag om EU-direktivet går igenom (Norrbottens-Kuriren 4/10). Vapenaffärer har redan lagst ner på grund av polisens numera mycket långa - och ifrågasatta - handläggningstider för vapenlicens.

Det är överstatlig symbolpolitik när den är som sämst.

Problemet med EU:s vapendirektiv är att det slår helt fel. Forskning visar att stölder av legala vapen är extremt ovanligt. Kriminella och terrorister får däremot tag i illegala vapen från bland annat Balkan. Det är dessa vapen unionen borde lägga krut på att få tag i, inte de lagliga.

I vintras beslöt riksdagen att skicka ett yttrande i syfte att svenska sportskyttar och jägare inte ska drabbas av nya EU-bestämmelser. Trots det har Inrikesminister Anders Ygeman, i strid med riksdagsbeslutet, drivit på för en mer restriktiv linje när frågan behandlats i EU. För det är Ygeman KU-anmäld. Svenska politiker borde förstås agera för att onödiga EU-regler inte ska slå fel.

Vapendirektivet bekämpar inte kriminalitet, däremot drabbar det oskyldiga jägare och sportskyttar. Det är överstatlig symbolpolitik när den är som sämst.

Annons