Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan för nya attacker sprider sig

Hästägare och grannar går ihop för att bevaka sina djur.

Annons
Islandshästen Hrappur har sedan skärattackerna fått vara i den hage där han är mest synlig för grannskapet.

Den senaste tidens hästattacker har satt sina spår. Oron för att gärningsmannen ska slå till igen har fått hästägare och andra att bevaka sina djur

– Vi har pratat ihop oss om att nu måste vi hålla extra koll, säger Magdalena Autio.

På bara en vecka har flera illdåd mot hästar inträffat i gränstrakterna mellan Dalarna och Västmanland.

Nyheten om hästattackerna har spridits som en löpeld och oron för att den misstänkte djurplågaren ska slå till igen är påtaglig.

I Vad, som bara ligger en liten bit från där måndagens attack i Sörbo inträffade, bor Magdalena Autio tillsammans med sin familj och deras två hästar.

– Det är ju riktigt hemskt det här och det är klart att man är orolig. Vaknar man till på natten så är det första man gör att kolla till hästarna, berättar hon.

Rädslan för att gärningsmannen ska slå till i Vad har gjort att människorna i grannskapet trappat upp vaksamheten.

– Vi har pratat ihop oss om att nu måste vi hålla extra koll på djuren, säger Magdalena Autio.

Tvärs över gatan från den hage där familjens hästar går bor Majvor Dahlin. Från verandan på sitt hus har hon bra uppsikt över hagen.

– Det är ju inte meningen att man ska behöva vakta djuren. Men när det går en sådan här galning lös så gäller det att hålla ögon och öron öppna, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är ju många barn som äger hästarna här i området och skadar man hästen så skadar man ju barnen. Jag hoppas verkligen att man får fast den här personen.

Ebba Autio, 12 år, kramar om sin isländska häst Hrappur som står i hagen mitt emot Majvor Dahlins bostad.

– Det känns jättebra att våra grannar håller koll. Jag kan inte förstå hur man kan göra illa ett djur. Det är ju så hemskt, säger hon.

På polisen i Dalarna uppskattar man att allmänheten är vaksam, men om man ser något misstänkt ska man kontakta polisen genast.

– Vi behöver allmänhetens ögon och öron. Vi vill inte ha någon form av medborgargarde, säger Leif Andersson på polisen i Ludvika.

Annons