Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råka inte illa ut på resan

Det är inte alltid utlandssemestern blir en trevlig upplevelse. Läs på om riskerna innan resan för att minimera eventuella missöden. En ny app från UD lär dig vad som är viktigast att tänka på. 

Passet - japp, pengarna - de är med. Men hur är det med försäkringen och visumet? Många svenskar som reser utomlands glömmer några av de viktigaste förberedelserna. Därför uppdaterar utrikesdepartementet nu sin reseapp Resklar, för att fler ska bli duktigare på att tänka på eventuella risker.

-Vi får dagligen in situationer där det är enorma problem för resenärer, med svåra ekonomiska efterföljder, som så lätt skulle kunnat ha undvikas, säger Patric Nilsson, departementssekreterare vid UD:s konsulära enhet.

I Resklar kan man läsa på om olika länder, få hjälp att planera visum eller ladda ned viktiga telefonnummer i förväg.

-Appen är till som en checklista för vad man ska ha koll på, säger Patric Nilsson.

Kan bli dyrt

De största riskerna för den som reser utomlands är att drabbas av sådant som kan inträffa även på hemmaplan: att man blir sjuk eller hamnar i en trafikolycka. Då gäller det att vara försäkrad för att snabbt få hjälp utan att bli ruinerad.

En annan risk är att göra något olagligt, utan att ens veta att man bryter mot lagen.

-Vi ser till exempel att man stoppar på sig föremål som ett smycke eller en sten som man vill ta hem till Sverige. Men det är kanske olagligt att föra ut de föremålen ur landet och kan leda till hårda straff, säger Patric Nilsson.

Folk kan också råka fotografera byggnader som de inte får, dricka alkohol där det är förbjudet eller bära icke tillåtna kläder. Att visumet går ut är en annan situation som kan bli en dyr affär, och som i värsta fall kan leda till fängelse.

-Men genom att vara väl förberedd kan man slappna av när man väl är på resan.

Eget ansvar

Det finns enligt Patric Nilsson många missförstånd kring vad UD kan erbjuda. Särskilt unga män tror exempelvis att man automatiskt har rätt till en advokat vid klammeri med rättvisan, vilket inte är fallet.

-Ytterst har man ett eget ansvar för sin resa.

En nyhet med appen Resklar är också att det nu går att anmäla sin utlandsvistelse innan resan för att kunna bli kontaktad av UD vid en konsulär kris.

Att tänka på innan resan

+Kontrollera din försäkring. Täcker din hemförsäkring resan eller måste du teckna en separat reseförsäkring.

+Ha koll på pass och visum. Gör kopior av dina dokument så blir det lättare att göra nya om du blir av med dem.

+Läs på om landet. Då blir det lättare att respektera kulturen och lagarna i det land du reser till.

+Lägg till ett ICE-nummer, In case of emergency, i din telefon. Då kan räddningspersonal få kontakt med anhöriga vid ett nödläge. (TT)