Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundberg tvåa i brutala förhållanden – snön ställde till stora problem i Tyskland: "Fick vända på åkrar"

Slicks och odubbade vinterdäck räckte inte till när snön vräkte ner över Tyskland.
Men trots extremt svåra förhållanden lyckades Elias Lundberg åka in som tvåa i premiären av ADAC Opel Rallye Cup.
– Vi satsade på ren överlevnad och tog det extremt lugnt. Trots detta var vi av vägen tre gånger och fick vända på åkrar redan på första sträckan, säger Lundberg.

Annons
Elias Lundberg hade, precis som alla andra i klassen, stora problem på det snöiga och isiga underlaget. Foto: Sascha Dörrenbächer

Elias Lundberg önskade sig snö inför premiären av tyska ADAC Opel Rallye Cup, Salatalangens stora mål den här säsongen.

Och snö var också precis vad han fick – men kanske också betydligt mer än han hade önskat.

Inför rallyts start på fredagen drog det in ett rejält snöfall över St. Wendel, och gjorde förhållandena näst intill omöjliga. Trots det lyckades Lundberg behärska underlaget näst intill så bra som det gick, och körde till sist hem en andraplats.

– Fredagens sträckor var helt sjukt svåra, jag tror ingen i hela startfältet var beredd på sådana extrema förhållanden. Det var inte ens i närheten av hur det såg ut under rekognoseringen, säger Lundberg i ett pressmeddelande efter tävlingen.

Kanske var det precis som han själv förutspådde inför tävlingen, att han var den förare med mest erfarenhet från körning på snö. För efter den första dagens specialsträckor ledde Lundberg med hela 40 sekunder, trots händelser som i vanliga fall hade förstört en hel helg.

– Vi satsade på ren överlevnad och tog det extremt lugnt. Trots detta var vi av vägen tre gånger och fick vända på åkrar redan på första sträckan, men jag var definitivt inte ensam med att vara av vägen. Att vi inför lördagen ledde med över 40 sekunder kändes overkligt, säger han.

LÄS MER: Succé för Lundberg i första SM-rallyt – överträffade egna förväntningarna: "Långt över vad vi trodde"

På lördagen hamnade Lundberg sedan långt fram i startordningen, vilket innebar att han fick svårare förhållanden än många konkurrenter när snön började försvinna. Trots det lyckades han hålla i det hela bra och gick alltså i mål på en andra plats, 1.33 bakom segrande estländaren Karl Martin Volver.

– Vi hade lite problem på lördagen då jag framför allt inte litade på förhållanden.  Med blandade ispartier och blöta partier som inte alls fanns där när vi rekade så var riskerna alldeles för stora för att vi ville äventyra att köra av vägen. Vi valde att helt enkelt göra allt för att ta oss till mål och därför körde vi med bland annat två reservhjul hela tävlingen. Att det ändå i slutändan kunde bli en andra plats känns fruktansvärt bra.

Efter premiären dröjer det nu mer än två månader till nästa deltävling i cupen, i Zwickau i slutet av maj. Dessförinnan väntar dock en deltävling i rally-SM, sydsvenska rallyt.

LÄS MER: Lundberg kör utomlands 2018 – på ovant underlag: "Vill man framåt måste man ha erfarenhet från asfalt"

Annons