Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsläkaren: 41-åringen kan lida av allvarlig psykisk störning

Artikel 257 av 257
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Rättsläkaren bedömer att den 41-åriga mordmisstänkta kvinnan kan lida av en allvarlig psykisk störning enligt det läkarutlåtande som lämnades in till Västmanlands tingsrätt på fredagsförmiddagen.

Annons

Även kvinnans 18-årige sambo misstänks ha lidit av allvarlig psykisk störning.

41-åringen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning ("liten sinnesundersökning") där en läkare med specialistkompetens inom rättspsykiatri gjort en bedömning av den mordmisstänktas psykiska status vid mordtillfället.

Bedömningen från rättsläkaren är att den 41-åriga kvinnan kan misstänkas ha lidit av "allvarlig psykisk störning vid gärningen" och att samma bedömning gjordes vid själva undersökningen.

Rättsläkaren Mikael von Grothusen, specialist i psykiatri och rättspsykiatri vid rättspsykiatriska avdelningen på Rättsmedicinalverket i Huddinge, anser vidare att det finns skäl för vidare rättspsykiatrisk undersökning för att rätten ska kunna ta ställning till möjlig rättspsykiatrisk vård som en påföljd vid en eventuellt fällande dom.

Utredningen gjordes på uppdrag av åklagarduon Johan Fahlander och Jessica Wenna som under häktningsförhandlingarna begärde att såväl den misstänkta kvinnan som hennes 18-årige sambo skulle genomgå paragraf 7-utredningen.

Även den 18-årige sambon misstänks ha lidit av en psykisk störning vid tillfälletför de aktuella brotten och vid undersökningstillfället. Den undersökande rättsläkaren anser att att det finns skäl att gå vidare med enfullständig psykiatrisk utredning för att slå fast 18-åringens psykiska status.

41-åringen och hennes 18-årige sambo har suttit häktade sedan den 2 september, skriver Expressen som var först med att berätta om nyheten om läkarutlåtandet.

Läs också: 41-åringens mamma om sommarstugemordet: "Det är ett trauma"

Den 41-åriga kvinnan utreds också för misstankarna att ha varit delaktig i sin makes död förra året. Mannen hittades drunknad i Hjälmaren och han misstänks nu ha blivit mördad.

Det var den 8 augusti i fjol som kvinnans make hittades död intill bryggan vid den aktuella sommarstugan. I december 2014 gifte sig paret, men redan under tidiga våren 2015 började äktenskapet knaka i fogarna. Inte minst efter den utlandsresa där kvinnan misstänks ha försökt förgifta sin make. Innan dess hade hon tecknat en livförsäkring på 2,5 miljoner kronor för honom. Ett belopp som försäkringsbolaget If vägrade betala ut då bolagets egen utredning funnit att försäkringsavtalet inte var giltigt då makens underskrift misstänks ha förfalskats.

Den 41-åriga kvinnan fick besked om detta i slutet av juli i år. Drygt en vecka senare hittades hennes pappa död och mamma svårt skadad i samma sommarstuga.

Läs också: GW på mordplatsen för sommarstugemordet: "Förbryllar naturligtvis"

Annons