Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sött och syrligt på julens kakfat

Artikel 8 av 19
Julen 2016
Visa alla artiklar

På Färna herrgård bakar Cecilia Holmgren klassiska recept med smaksättningar som skiftar efter säsong. Stora julbaket får smak av saffran, apelsin, lingon och choklad.

Annons

En variation av juliga smaker dukades upp när Cecilia bakade till Julcaféet. Mandel- och citronkakorna fick ny smaksättning med saffran och apelsin, saffransknuten serverades i form med en fyllning av apelsin och vanilj.

Sedan augusti i år förser Cecilia Holmgren gästerna på Färnaherrgård med sina välkomponerade godsaker. Inför november månads Julkafé bakade hon 1 200 saffransknyten på två dagar.

Hon gräddade mandel- ochapelsinkakor, smaksatte vit kladdkaka med lingon och såg till att den mörkachokladbrownien fick rätt konsistens.

Lingon är en uppskattadsmaksättare till jul. Här i kombination med vit choklad.

Förarbetet pågick i en månad.

–Jag började extra tidigt och fick slåss om plats i köketmed de andra kockarna, säger hon med ett skratt.

När vi besöker hennes arbetsplats är det för att få några nyttiga tips om hur vi manövrerar rätt på bakbordet i advent.

Saffransbrödet till exempel, hur lyckas man med julens gulaste bulle?

– Många har i kvarg eller kesella, men jag tycker inte det fungerar. Jag brukar ha i lite mer smör och socker i degen, och så blandar jag alltid ut mjölken med matlagningsgrädde.

Vid sidan av pepparkakan ärsaffransbrödet vår mest uppskattade godsak i advent.

Ett annat knep för att lyckas är att använda röd jäst.

– Den röda gästen klarar av tyngre degar. Det fungerar bra på saffransdegar där man använder mycket smör.

Den som har fulltecknat schema i december men ändå vill ligga bra till inför julbaket kan med fördel frysa in degarna till kakorna. Sedan är det bara att skiva upp och baka.

– Klart på 10 minuter! Blir det för mycket är frysen och kylen alltid en räddare. Hinner man inte baka ut degen kan den ställas in i kylen och jäsa i ungefär ett dygn. Det går även att frysa jäst deg. Vad som händer är att jäsningen stannar av, sedan kan man ta fram den och fortsätta. Det är så Bake off fungerar.

3 recept från Färna herrgård

Mandel- och apelsinkaka

Mandel- och apelsinkakorna är lite kladdiga att hantera under bakningen, färdiggräddade ger de mersmak.

250 gr mandelmassa

1 dl socker

50 g äggvitor (ca ½ dl)

1 apelsin, rivet skal och saft

0,5 g saffran

Pudra med florsocker

Blanda alla ingredienser väl. Forma degen till små bollar och rulla dem i florsocker. Låt bollarna vila på bakplåten i 30 minuter och grädda sedan i ugn på 175 grader i ca 10-15 minuter. Var beredd på att degen kan vara kladdig och svårhanterlig, men resultatet gör det värt besväret.

Färnalimpa

7,5 dl dinkelmjöl

6 dl vetemjöl

1,5 dl grovt rågmjöl

2,5 dl havregryn

1,5 dl havrekli

2,5 dl vetekross

1,5 dl linfrön

1,5 dl fibrex

1 msk bikarbonat

1,5 tsk salt

1 l filmjölk eller yoghurt

1 dl mörk sirap

Ca 1 liter vatten till blötläggning

3-4 dl lingon, frysta, färska eller rårörda

Blötlägg vetekross och fibrex i kokande vatten och låt svalna till rumstemperatur. Häll av det resterande vattnet som inte fibrex och vetekrosset sugit upp.

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk/yoghurt. Börja sedan arbeta degen.

Häll i det blötlagda vetekrosset samt lingon i degen under omrörning.

Klä två stycken 1,5 liters avlånga brödformar med bakplåtspapper och fördela degen i dem.

Grädda i mitten av ugnen ca 175grader i 50-60 minuter, prova med en sticka, om stickan är torr är brödet färdigt.

Använd med fördel ekologiskt mjöl.

Färnas äppelbrygd

1 liter god äppelmust eller färskpressad äppeljuice.

3 dl vitt vin

½ dl cognac

3 dl socker

6 kryddnejlikor

2 kanelstänger

3 msk hel kardemumma

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka 5 min. Önskar man en dryck med alkoholstyrka, dra av kastrullen och tillsätt cognacen mot slutet, värm utan att koka.

Gårdens gamla pepparkaksform används än idag när pepparkakor bakas på Färna herrgård.
Alla artiklar i
Julen 2016

Så kan du pyssla i adventstid

TV + text

Annons