Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo för helgens äggfrossa

Från och med nästa år ska landets alla Coopbutiker sluta sälja burägg medan vissa Icabutiker har alternativet kvar. Men i norra länsdelen har samtliga matkedjor endast ekologiska ägg och från frigående höns i sortimentet.

Djurrätts- och djurskyddsorganisationen Djurens rätt har sedan 2008 drivit en kampanj för att få matbutiker att sluta sälja burägg. Hemköp var snabbt på och slutade sin försäljning samma år, följt av PrisXtra 2009 och Lidl 2013.

I år hakade även matjättarna Willys och Coop på.

– Vi har lyssnat på våra kunder och medlemmar – allt fler efterfrågar färska ägg från frigående hönor. Dessutom har konsumentföreningar genom motioner påverkat Coop att fasa ut burhönsäggen. Nu sker det och det känns mycket bra, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Ensam kvar bland matjättarna är Ica som inte helt tagit ställning mot försäljningen av burägg. Men samtliga enskilda matbutiker i norra länsdelen har inte ens burägg som ett alternativ.

–Vi har lobbat för det länge och tar endast in schyssta ägg, säger Calle Wång, butiksansvarig på Coop i Skinnskatteberg.

– Vi ser att ekologiska produkter ökar och att konsumenten eftersträvar det, säger Anna-Maria Muselli, anställd på Ica Supermarket i Fagersta.