Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reflexer - en billig livförsäkring

Nu är det hög tid att plocka fram reflexerna och fästa dem på kläderna.

Risken att bli påkörd eller dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Att bära reflexer kan således vara en billig livförsäkring.

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där det finns gatubelysning. I sådan miljö har den gående själv bra sikt, medan fordonsförare inte har lika lätt att se fotgängare, trots gatubelysningen.

Den person som bär reflexer syns på cirka 125 meters avstånd i mörker vid möte med en bil som har halvljuset påslaget. Den person som saknar reflexer blir synlig för föraren först på cirka 20-30 meters avstånd. En avsevärd skillnad således.

Reflexerna bör fästas så lågt som möjligt, då syns de bäst. Det är också bra om reflexerna hänger löst, exempelvis i ett snöre. Reflexer syns bäst om de är i rörelse.

Ett bra alternativ är att använda reflexväst. Men västen bör kompletteras med reflexband runt armar och ben.

Alla hundägare bör också tänka på att utrusta sitt husdjur med reflexer. Kvällspromenaden med hunden kan bli livsfarlig om inte både hundägare och hund bär reflexer.

En annan sak att tänka på är att reflexerna inte håller hur länge som helst. Efter cirka tre år brukar det vara dags att byta reflexer.