Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsningar ger viktigt stöd till norra Västmanland

Annons

I förra veckan presenterade regeringen sin vårbudget och vårändringsbudget för 2017.

Sverige har en hög tillväxt, många familjer har en god ekonomi och statsskulden beräknas bli lägre i år än den varit sedan 1978. Ändå finns det mycket som behöver förbättras i vårt land.I våra tre kommuner är det tydligt att de ekonomiska förstärkningarna av välfärden har givit resultat. Vi har kunnat anställa fler medarbetare inom förskola, skola och äldreomsorg när befolkningen växer. Vi har kunnat utöka våra verksamheter och ändå ha en kommunal ekonomi i balans.

Regeringens historiska kompensation till kommuner som tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet har dessutom givit oss möjligheter till nyskapande utvecklingsprojekt, framtidsinriktade investeringar och muskler att öppna fler dörrar in i samhällets gemenskap. Det är viktiga bitar i ett samhällsbygge och det är saker vi inte fullt ut hade klarat med vår egen skattekraft. Hur regeringen fördelar statens resurser gör stor skillnad i våra kommunala budgetar.

I regeringens vårändringsbudget, som avser innevarande år, avsätts 500 miljoner kronor till grundskolor med allra störst behov. De pengarna blir ytterligare satsningar för att alla elever ska bli behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Gymnasieskolans introduktionsprogram, som i vår region är det största programmet, tillförs 150 miljoner kronor i år.

Vi socialdemokrater vet att ha klarat en gymnasieexamen är en av de viktigaste faktorerna för goda chanser på arbetsmarknaden och för ett bra vuxenliv. Därför satsar vi just på det. Flera unga har tyvärr en sviktande psykisk och social hälsa och behöver samhällets stöd på olika sätt. Därför tillför regeringen ytterligare pengar även till detta område. I norra Västmanland handlar det om en förstärkning med ca en halv miljon kronor per kommun i år.

I ett socialdemokratiskt samhälle ska alla barn växa upp i trygghet, få möjlighet till en bra skolgång och kunna känna att det finns stöd att få när det behövs. Det arbetar vi för varje dag och med regeringens hjälp får vi nu ännu fler verktyg för att lyckas.

Åsa Eriksson, Socialdemokraterna i Norberg

Marino Wallsten, Socialdemokraterna i Fagersta

Lena Lovén-Rolén, Socialdemokraterna i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons