Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga elever skolkar

Aldrig förr har så många gymnasielever blivit av med studiebidraget på grund av skolk. På Brinellskolan i Fagersta förklarar man ökningen med bättre frånvarorapportering.

I dagarna kom CSN, Centrala studiestödsnämnden, ut med ny statistik över hur många gymnasieelever som förlorat sitt studiestöd på grund av frånvaro. För Västmanland målar siffrorna en mindre smickrande bild då länet hamnar på en femteplats bland de län som har högst andel skolkare.

Även för Brinellskolan ser bilden dyster ut då antalet elever som blivit av med sitt studiebidrag nästan fördubblats mot i fjol.

– Det beror nog på att vi har ändrat våra rutiner när det gäller frånvaro. Dels har reglerna blivit striktare och dels har vi blivit bättre på att rapportera in frånvaro till CSN, säger Birgitta Björnberg, rektor på skolan.

Hon får medhåll av Andreas Dahlkvist, utredare på CSN.

– Reglerna kring indragen studiehjälp har varit lite för generös tidigare och nu har man gjort en skärpning. Effekterna av det har börjat synas nu, säger han.

För att minska frånvaron bland sina elever arbetar Brinellskolan aktivt.

Bland annat använder man sig av mentorer och skolhälsovården för att ta reda på orsakerna bakom en elevs frånvaro.