Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Socialdemokraterna värnar om en öppen och demokratisk kyrka

I dagens Fagersta-Posten så ger sig självaste kyrkoherden Henrik Rydberg in i debatten och slår ett slag mot demokrati och öppenhet.

Det är i sig ganska anmärkningsvärt då man knappast skulle se tjänstemän i ledande befattningar inom exempelvis kommunen gå ut och tala för eller mot ett visst parti inför kommunalvalet.

Vi socialdemokrater har varit med och startat Lindgårdsskolan, vi har varit med och satt verksamhetsmålen. Vi vill att skolans elever ska sättas i det främsta rummet och att alla elever ges samma förutsättningar till att gå ut skolan med godkända betyg. Vi vill att alla anställda ges möjlighet till personlig utveckling och vi vill främja en god och trygg arbetsmiljö. Det anser vi vara att se till allas bästa. Det anser tydligen inte Henrik Rydberg.

Kyrkoherden anser också att Socialdemokraterna försöker kidnappa kyrkan och göra den till en kommunpolitisk marionett. Vänsterpartiet i Fagersta har egen majoritet, även om det sannolikt inte blir fallet efter nästa års val till kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna i Fagersta är ett tydligt alternativ till Vänsterpartiet då vi tycker olika i väldigt många frågor, men vi välkomnar däremot dialog, öppenhet, ödmjukhet, möten och samtal. Vi respekterar friheten till åsikter. Henrik Rydberg medger själv i sin insändare klart och tydligt att socialdemokratiska ledamöter uteslöts bara för att de kanske tycker annorlunda. Han är helt klart inte intresserad av oliktänkande, öppenhet och demokrati.

Det är ett viktigt återuppbyggnadsarbete vi fortfarande har framför oss när det gäller Lindgården, och vi ser det som självklart att det även där ska finnas representanter av alla folkvalda. Kyrkoherden försöker få det att låta som något annat. Det har sent skickats ut kallelser till dessa möten och man har med kort varsel flyttat mötestider, vilket har fått konsekvenser att tiderna inte alltid passat in. Man skulle kunna tro att de egentligen inte vill ha med oss där.

Man kan som sagt försiktigt undra hur mycket av kommunalskatten och kyrkoskatten som gått åt bara i rättegångskostnader, eller som arbetad tid på kommunkontor och församlingshem i samband med församlingens alla tvister med kommunen. Eller hur mycket skattemedel som gick åt när församlingen avskedade en anställd på helt felaktiga grunder, då man bland annat fick betala ett högt skadestånd.

Det står ganska klart att det behövs en motvikt till de krafter som vill vrida klockan tillbaka till den mörka medeltiden, då kyrkans företrädare skrämde sina följare till lydnad. Det låga valdeltagandet som brukar prägla kyrkovalet gör att varje röst är extra viktig. Ett lågt valdeltagande gynnar bara Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan), vars intressen kyrkoherden så hårt försvarar. Därför är det viktigt att alla vi som vill ha en öppen kyrka engagerar oss i kyrkovalet och uppmanar människor i vår närhet att gå och rösta. Genom att rösta själv, om du har möjlighet, och genom att prata med vänner och bekanta om vikten av att rösta och förstås - rösta på Socialdemokraterna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel