Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res i Abbas fotspår

I år är det 40 år sedan Abba framförde sin Waterloo och sopade
banan med konkurrenterna i Eurovision Song Contest i England. Fira
segern med en vandring genom Stockholm i Abbas fotspår. Börja på
Kungsholmen, avsluta på Djurgården.

Annons
Följ i Abbas fotspår - besök museet i Stockholm.

1. Polar Music Studios.

Trötta på att aldrig få tillräckligt med studiotider byggde Abba i stället en egen, toppmodern jättestudio. Den öppnade den 18 maj 1978 och gruppens tre sista album blev till här. Studion utgjorde Abbas nav i flera år. I dag finns ett gym på adressen.

Sankt Eriksgatan 58

2. Stockholms stadshus

På reklambilder för jeansmärket Lois syns abborna posera i jeans och reklamtröjor med den pampiga byggnaden i bakgrunden. Peka mot kameran som Agnetha och Frida, eller imitera ett flygplan som Björn och Benny, och ta din egen bild.

Hantverkargatan 1

3. Sheraton Hotel

Hotellscenen i Abba - The Movie filmades här, inte i Perth, Australien, som filmen antyder. Agnetha var gravid under filminspelningen, vilket förklarar varför hon mest figurerar i klipp där magen inte syns.

Tegelbacken 6

4. Gamla stan

Till den här vindsvåningen flyttade Frida och Benny från Vallentuna 1975. Det var också här som de filmades för en japansk reklamfilm för elektronik, där Benny dammsuger medan Frida lyfter på fötterna. Filmen fick stort genomslag och bidrog till att exportera idén om den svenska velourmannen.

Baggensgatan 21

5. Rival

Hotellet som Benny har investerat i och renoverat för åtskilliga miljoner kronor tillsammans med Christer Sandahl och Christer Hägglund. Med hundratals och åter hundratals förglömliga hotellvistelser bakom sig ville Benny skapa ett hotell som besökaren minns. Den svenska premiären av Mamma Mia! The Movie hölls på Rivals biograf 2008.

Mariatorget 3

6. af Chapman

Af Chapman är ett av Stockholms populäraste vandrarhem. Här, framför den tremastade fullriggaren, lät sig gruppen fotograferas av tysken Wolfgang "Bubi" Heileman 1974. Björn och Benny bär på sin respektive partner som vinkar glatt mot kameran. Bubi har tagit många av de mer legendariska bilderna av Abba.

Flaggmansvägen 8

7. Moderna muséet

Samme Wolfgang "Bubi" Heileman plåtade abborna framför skulpturerna som ingår i skulpturgruppen Paradiset av Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely. 1974, när bilderna togs, stod konstverken i närmre Skeppsholmsbron, men har senare flyttats till Moderna Museet. 

Exercisplan 4

8. Stikkans grav

Abbas manager och Polars skivbolagsdirektör, Stikkan Andersson, gick bort den 12 september 1997. Begravningen ägde rum i Sankt Jacobs kyrka och Stikkan vilar nu i en familjegrav på Galärvarvskyrkogården, bakom Nordiska Museet. När du står framför graven ligger muséet till höger.

Djurgårdsvägen 28

9. Julius Kronbergs ateljé

I målaren Julius Kronbergs atljé poserade ABBA för skivomslaget till The Visitors. Ateljén har inte gjorts om sedan dess, så besökare kan fota sina egna skivomslag i rummet, även om det är förbjudet att fotografera med blixt.

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51

10. Abba-museet

Inte trött än? Avrunda då turen här. Abbamuseet öppnade i maj förra året och här kan du bland annat känna på hur det är att vara den femte medlemmen i Abba, lyssna på bandmedlemmarnas egna minnen, kika in i Stikkans kontor och mycket annat.

Djurgårdsvägen 68

Tips: I Sara Russels The Abba guide to Stockholm listas dessa och över 30 andra platser med Abba-koppling i huvudstaden. Stadsmuseet har också guidade Abba-turer i Stockholm, men säljer även en Abba-karta, för den som vill planera sin egen Abba-promenad.

Annons