Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res i Macbeths spår

Det var Shakespeare som gjorde honom känd. Men nu ska en mer
balanserad sida av Macbeth visas upp. Skottland gör en ny
vandringsled i hans fotspår.

Macbeth är främst känd genom Shakespeares inte så smickrande porträtt av den skotska kungen. I pjäsen är han både maktlysten och konspirerande. Men med en ny kampanj vill Skottland ge omvärlden en mer balanserad bild av härskaren. Nu ska man öppna en vandringsled i Macbeths spår, för att locka turister till de nordöstra delarna av landet. Leden kommer bland annat att inkludera Glamis, Cairn O'Mount och Lumphanan i Aberdeenshire, där Macbeth dödades år 1057.

-Förutom att öka turismen hoppas jag att Machbeth-vandringsleden kan visa fakta bakom myten om Macbeth och få folk att identifiera sig med den delen av Skottlands historia på plats, säger Alex Johnstone, en av initiativtagarna, till Herald Scotland.

Upphittad kung

Initiativet kommer efter att man nyligen hittade kvarlevorna efter Richard III i en park i Leicester, ännu en kung som inte framställdes i så god dager av Shakespeare. Även när det kommer till Macbeth vill man skilja på fakta och fiktion och få turisterna att se den riktiga bilden.

-Det är ironiskt att han än i dag är en ikonisk monark på grund av Shakespeare. Jag skulle hellre vilja att han var ikonisk på grund av fakta än fiktion, sade Alex Johnstone.

Fakta Macbeth

Macbeth var från cirka 1031 hövding eller kung av Moray och ficklegitima anspråk på tronen på grund av giftermål.

Han tillträde 1040 efter att ha störtat Duncan I.

År 1054 avstod han, efter år av anfall, stora delar av södraSkottland till Siward av Northumberland och Duncans son, denblivande Malcolm III. 1057 dödades han av Malcolm.

Källa: Nationalencyklopedin