Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res i Nelson Mandelas fotspår

Glöm golfbanorna, safariturerna och vingårdarna. Satsa i stället
på Soweto, Qunu och Robben Island. Möt Nelson Mandelas Sydafrika:
Du får se förtryckets ansikte blottat, men gör också en färd i
vänlighetens, tacksamhetens och skrattets tecken.

- Kom och hör min berättelse. Den här gubben vet allt om hur vi handskas med vår jord. Och han är inte nöjd, skrockar Sidney och håller upp en av de egenhändigt gjorda dockor som han säljer i ett gathörn i Soweto.

Dockorna är av återvunnet tidningspapper och har alla sina personliga uttryck. Sidney har en historia om var och en av dem, och de handlar ytterst om hur vi om förvaltar våra liv och vår planet. Om att göra något gott av vår stund på jorden.

- Lite som The old man, fortsätter Sidney (som aldrig slutar le) och nickar snett bakåt mot det hus där Sydafrikas förre president Nelson Mandela en gång hade sin bostad.

Affärerna för Sidney och hans försäljarkollegor utanför Mandelahuset går för det mesta hyggligt - men extra bra nu så nära inpå den sydafrikanske landsfaderns bortgång den 5 december i fjol. Många vill komma och hedra den man som så starkt präglat det samhälle som Sydafrika är i dag.

Mandelas hus

Nelson Mandela flyttade till huset i hörnet av gatorna Vilikazi och Ngakane med sin första hustru Evelyn i mitten av 1940-talet. När de sedan gick skilda vägar bodde han här med hustru nummer två, Winnie. Det var också till detta lilla enkla hus han kom i februari 1990 några dagar efter att han frisläppts efter 27 år i apartheidregimens fängelse. Sedan 2009 är huset ett museum - Mandela House Museum - med flera av möblerna, fotona och föremålen från tiden när Mandela själv levde här. Kunniga guider visar runt och man får förutom den förre ägarens egna dramatiska historia också en beskrivning av hur livet i Soweto gestaltat sig genom årtiondena.

Vibrerande township

Och Soweto är verkligen värt ett besök. Områdets rykte är våldsamt på grund av dess historia, men Sidney är inget undantag och numera lurar gapskrattet överallt i det vibrerande townshipet.

Ändå är det inte tillrådigt för besökare att resa runt här själv. Kriminaliteten är ett stort problem och man bör inte bete sig naivt i Soweto - eller någonstans i Sydafrika för den delen. Men det finns gott om guidade turer med ambition att ge en heltäckande bild av den plats där en så stor del av den blodiga kampen mot apartheid utspelade sig.

Födelsebyn

Ingen besökare med någorlunda öppna ögon kan tvivla på att Sydafrika fortfarande - 20 år efter apartheidregimens fall - är ett delat samhälle. Flertalet av den svarta majoritetens medborgare lever under mycket knappa förhållanden, vilket de många brädlappshusen i Soweto vittnar om. Men ett besök visar också att här finns lyxvillor, medelklasshus, shoppingcentrum och idrottsarenor.

Nästa mål under resan i Nelson Mandelas fotspår tar oss tillbaka i tiden och till Östra Kapprovinsen. Från Soweto går färden 80 mil söderut genom ett böljande, vackert och vidsträckt landskap.

Den lilla byn Mvezo är första stoppet; det var här som Rolihlahla Mandela föddes 1918 - namnet Nelson fick han först vid sju års ålder, av sin lärare. Så dags hade Mandela-familjen flyttat till den närliggande byn Qunu. Senare i livet skulle han återvända till Qunu och det blev till slut här som världens mest respekterade statsman lades till den sista vilan i december förra året.

Flera museum

I Qunu finns också - mitt bland de grönskande kullarna och de många traditionella runda afrikanska husen "rondavels" - ett museum som bär Nelson Mandelas namn. Närmaste större stad heter Mthata (tidigare Umtata) och även den kan stoltsera med - just det; ett museum med landsfaderns namn. I själva verket rör det sig om olika enheter av samma museum. Och för den som verkligen vill följa Mandelas liv rekommenderas en guidad visning på Nelson Mandela Museum, som för övrigt har en utmärkt hemsida (nelsonmandelamuseum.org.za) där man också får tips på boenden och olika aktiviteter i området runt Mvezo, Qunu och Mthata.

Robben Island

Men ingen resa av det här slaget kan bli total utan ett besök på Robben Island. Den karga men vackra ön, 12 kilometer utanför Kapstadens kust, där Nelson Mandela hölls 18 av de 27 fängelseåren.

Det finns många historier om den tiden; om förnedringen och om det hårda arbetet vid kalkbrottet (som skulle ge Nelson Mandela bestående men, bland annat fick han ögonproblem och fotografer uppmanades senare alltid att undvika blixt när de tog bilder på honom). Men det hände också att Mandela talade om Robben Island-åren med viss saknad; att man där hade "tid att tänka". Och de samtal och diskussioner som hölls här mellan Mandela och de andra politiska fångarna, där man vände och vred på alla aspekter av ett ämne, har gått till historien som Robben Island-universitetet.

Det går flera dagliga båtturer ut Robben Island från Waterfront Kapstaden. Färden tar ungefär en timme, delvis beroende på vädret. Mer information finns på www.robben-island.org.za

Tacksamhet

Det vore enfaldigt att säga att det inte längre finns någon rasism i Sydafrika. Apartheidsystemets skugga faller fortfarande mörk över det vackra landet. Men slående i möten med fleralet sydafrikaner - vita som svarta - när Madiba (klannamnet som ofta kärleksfullt används) kommer på tal är den känsla av tacksamhet alla förmedlar. Vare sig det är människor i barndomsbyn Qunu - där han lärde sig lyssna på de äldres visdom, eller i Soweto - där han formades till politisk aktivist, eller på Robben Island - där han mjuknade, reflekterade och utvecklades till den statsman som hela världen skulle respektera, är den dominerande känslan att alla på något vis vill tacka Nelson Mandela för att han räddade deras land.

Fakta/Sydafrika

Allmänt

Sydafrika har drygt 50 miljoner invånare. Av dem betecknade sig2008 79 procent som svarta, drygt 9 procent som vita, 9 procent somfärgade (av blandat ursprung) och 2,5 procent som asiater.

Landet har elva officiella språk: xhosa, zulu, engelska, afrikaans,ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati, tsonga, tswana samtvenda.

Cirka fyra av fem sydafrikaner räknar sig som kristna. Det finnsockså muslimer, hinduer och judar och många som praktiserartraditionella afrikanska religioner.

Den som bilar bör tänka på att det är vänstertrafik.

Tidsskillnad: Sverige ligger en timme efter. Från april tillseptember, vår sommartid, är det ingen skillnad.

Källor: BBC och FN (TT)

Valuta

Rand. 1 krona är cirka 1,55 ZAR.

Säsong

När det är vinter här är det sommar i Sydafrika - mellan oktobertill februari. I Kapstaden är vädret bäst från november till april.Johannesburg kan man besöka året runt, klimatet är milt undervintern. Men bäst är vår och höst. Den regnigaste perioden är undernovember, december och januari.

Townships

+Det engelska ordet township översätts som bosättningsområde.Ibland beskrivs townships som svarta bostadsområden, men det kanvara vilseledande eftersom det i Sydafrika också finns "färgade"townships, det vill säga där huvudsakligen människor med blandatursprung bor.

Utanför så gott som alla större städer i Sydafrika finns townships.Många har grund i apartheidsystemet och de passlagar som gällde då;svarta människor fick inte vistats i "vita" områden utan särskildaid-handlingar. Men eftersom vita ville ha svarta människor somarbetskraft bildades stora bostadsområden utanför städerna fördessa människor.

+Det mesta kända townshipet är Soweto, cirka tre mil sydväst omJohannesburg (Som Soweto numera är en del av).

Andra kända townships är exempelvis Khayelitsha utanför Kapstadenoch Mamelodi utanför Pretoria.

+Bo över någon natt i ett township och be en lokal guide visa digrunt. Har du tur får du vara med på en braai, en sydafrikanskgrill. Det finns flera organisationer som anordnar det här. Se tillexempel Kwam e-Makana, en av pionjärerna för turism till merutsatta områden: www.grahamstown.co.za/page/kwam?homestays

Apartheidpolitiken

Ordet "apartheid" kommer från afrikaans och betyder"åtskillnad".

Sydafrika antog 1948, när Nationalistpartiet kom till makten,officiellt apartheid som politiskt system, där invånare med annanhudfärg än vit diskriminerades. Systemet var mycket brutalt.

Befolkningen delades upp i fyra grupper: vita, svarta, asiater ochfärgade (av blandad härkomst).

FN:s generalförsamling fördömde vid flera tillfällen Sydafrika ochframhöll att apartheid var ett brott mot mänskligheten.

I praktiken avskaffades apartheid mer eller mindre 1990 närdåvarande presidenten, Nationalistpartiets F W de Klerk, i ett tali parlamentet upphävde apartheidlagarna och frigav Nelson Mandela,som suttit fängslad i 27 år. (TT)