Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res i Siciliens skafferi

Mandelbakelser, rustika grönsaksrätter och pinfärsk fisk - den
kulinariska konsten är Siciliens stolthet. Vi reste runt i en av
Italiens vänligaste regioner och åt, lagade och pratade mat.

- Forma en liten Etna av mjölet och häll ned ägget däri, uppmanar kocken Stefano och börjar skapa en miniatyravbild av traktens vulkan. Med vana händer knådar han sedan samman degen som ska bli färsk pasta. Vår matlagningsgrupp försöker härma honom, med varierade resultat. Men Stefano är van vid nybörjare, hit till restaurang Rosso Peperoncino i Taormina kommer turister ofta för en inblick i den sicilianska gastronomin.

Dramatiskt landskap

Maten och landskapet. Det är vad som länge har lockat turister till Sicilien. Konstnärerna förtrollades av Taormina, med dess blommande mandelträd och vy över Etnas snötäckta topp. Författaren Guy de Maupassant tyckte att om man hade en enda dag på Sicilien skulle man välja Taormina, för naturens skull. Sedan dess har turistströmmarna blivit betydligt ymnigare. Men landskapet fortsätter att imponera. Staden klamrar sig djärvt fast på en klipphylla av berget Tauros, 200 meter ovanför Naxosbukten. Vi åker hit på slingriga vägar från Catania. Utanför passerar citronodlingar och cypresser, med bergen som dramatisk fond. Läget är naturligt för en region som dominerats av ett trettontal ockupationsmakter: man byggde på höjderna som försvarsstrategi.

Lokala grönsaker används

Under ett par dagar där vi är konstant mätta inser vi att gastronomin är ett perfekt sätt att förstå Sicilien. Liksom arkitekturen är den en kulturell blandning, präglad av allt från araber till normander och greker. Regionen känns också som ett enda stort överfyllt skafferi: bergen doftar av oregano och timjan och vid havet bjuder fiskare ut lådor fulla av tonfisk, svärdfisk och musslor. Jordbrukarsamhället är fattigt jämfört med det industrialiserade norr. Man utnyttjar vad naturen ger och maten är därför av tradition rustikt enkel.

- Så mycket som 80 procent av grönsakerna här är producerade i Sicilien, vi försöker stötta våra producenter, säger Giuseppina, försäljare på den lokala marknaden. Stolt visar hon upp auberginer stora som bowlingklot bredvid berg av klarröda tomater.

Även Stefano är stolt över regionens mathantverk, mycket annat finns inte att yvas för, menar han. Många sicilianare tvingas numera flytta för att få jobb och Stefano har själv bott i London, Norge och Holland.

Småbyar och afrodisiak

För att njuta av regionens alla mathantverkare är det bäst att ta bilen till närliggande bergsbyar och vingårdar. Vi stannar till i den sömniga småstaden Castelmola, där en grupp äldre män långsamt avverkar stenbänkens sittplatser.

- Men förr i tiden arbetade vi, säger de och skrockar.

Den lilla staden döljer en något annorlunda bar: hela insidan är smyckad av fallosar, från kranen på handfatet till trappräckena. Servitören Alberto fortsätter på samma tema, han serverar ett utsökt mandelvin och erkänner:

- Det här är afrodisiak, jag brukar dricka det när jag ska träffa tjejer.

Mandel är överhuvudtaget en viktig ingrediens på Sicilien. Inte minst som bas i traktens utsökta bakelser. Vi besöker ett av de konditorier som specialiserat sig på de arabiskinspirerade sötsakerna, i Zafferana Etnea.

Mandelbakelser en specialitet

När vi närmar oss staden blir Etnas närvaro mer påtaglig, det lilla samhället kurar i närheten av vulkanens fot. Här och var breder lavaströmmarna ut sig som stora svarta motorvägar genom grönskan.

På Pasticceria Russo möter vi Anna Russo, den tredje generationen av konditorer, och hon visar oss de perfekta miniatyrfrukter av marsipan som ligger under disken.

- Min syster handmålar dem och varje frukt måste målas tre till fyra gånger.

Där finns också de särskilda mandelbakelser som är gjorda av bara mandel, socker och ägg. De tillverkades i klostren i Palermo förr i tiden, men nu finns de tack och lov lite överallt på Sicilien.

Vulkanens vin

Vi avslutar dagen på vingården Murgo. Sicilien började bli känt för sina högkvalitetsviner på 1990-talet, men krisen har tvingat många vingårdar att stänga. På vulkanens sluttningar finns ändå flera dynamiska producenter, varav Michele Scamacca är en. Han tillverkar de Etnaviner som var bland de första sicilianska viner att DOC-registreras. Den vulkaniska jorden och höjdskillnaderna ger dem en hög mineralhalt, något som märks på de friskt syrliga druvorna Caricante och Catarratto.

- Av dem gör vi vinet Etna Bianco, som är perfekt till lätta rätter, säger Michele och lyser upp, som så många sicilianare gör när de delar med sig av traktens gastronomiska hemligheter. Det vänliga småpratet, det gästfria bemötandet, är en av Siciliens allra godaste kryddor.

Fakta/Sicilien

Allmänt

Taormina ligger på Siciliens östra sida, och från hela nordöstraSicilien kan man se den fortfarande aktiva vulkanen Etna. Palermo,på öns västsida, är regionens huvudstad.

Säsong

April till oktober. Men sommarmånaderna är heta. Bäst gör sigSicilien på våren och hösten. I augusti är där fullt av italienskaturister.

Resa dit

Reguljärflyg går ofta via en större stad, till exempelvis Palermoeller Catania. Ryanair flyger till Trapani, på öns västra sida.Fritidsresor arrangerar direktcharter till Sicilien från Stockholmoch Köpenhamn, mellan 14 maj och 22 oktober. En vecka medtrestjärnigt hotell kostar från 6 248 kronor och enbart flyg från 2298 kronor. Temaresor har också rundresor till Sicilien, varav entill Taormina.

Resa runt

På ön tar man sig runt lätt med både buss och tåg. En resa frånCatania till Taormina kostar cirka 45 kronor. Se mer på www.interbus.itoch www.trenitalia.it.

Äta

+Rosso Peperoncino, Via Sacramento 2. Tel: +33942625150. Här kanman lära sig att laga italiensk mat och äta på den lummiga lillabakgården.

+La tavernetta, 22 V. Timoleone. Trevligt läge med uteterrass.Utsökt tonfiskstartar och ett imponerande grappabord om mantröttnat på de sicilianska dessertvinerna. www.ristorantelatavernetta.eu

+Azienda agricola Murgo. Vingård som erbjuder agriturismo. Rustikmat och ett brett urval av Etnaviner. Via Zafferana 13, SantaVenerina. www.murgo.it

+ Don Camillo, Via cesare Ottaviano 2. Traditionell siciliansk mat.I stället för mozzarella har de den lokala osten toma, också denmild, serverad med tomat, basilika och olivolja.

Typiskt sicilianska rätter

+Caponata. Sötsur grönsaksrätt med bland annat tärnad aubergine,tomat, oliver, pinjenötter och blekselleri.

+Arrancino. En boll av friterat ris med olika fyllningar, tillexempel kött eller mozzarella och ärtor. Siciliansk snabbmat, gottoch lätt att äta med handen.

+Parmigiana. Auberginegratäng med tomat och ost. Missa inte!

+Cannoli. Sicilianskt rörformat bakverk av friterad deg, fylld medricotta. Väldigt sött.

+Panella. Gatumat från Palermo. Friterad kikärtsdeg som ofta ätsmed bröd, som en macka.

Info

www.sicilia.indettaglio.it, www.castelmola.com