Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res schyst - förändra världen

Vill du se hela världen - men med gott samvete? Det går att resa
schyst och lämna ett bra avtryck som turist. Även små förändringar
gör stora skillnader.

Var finns den finaste stranden, hur mycket kostar hotellet och vilka är egentligen de bästa restaurangerna? Det är sådant resenärer ofta har i huvudet inför resan. Inte lika många tänker på hur man som turist påverkar platserna man kommer till. Men vårt resande förändrar världen, på gott och ont.

- Jag tycker att både enskilda resenärer och turistbranschen har ett ansvar, säger journalisten Mats Wingborg, som skrivit flera rapporter om ansvarsfullt resande.

Nya etiska företag

Det positiva för alla resgalna är att turism ofta är en god kraft som driver fram socioekonomisk utveckling, fred och välgång. På många håll i världen är människor helt beroende av turismen för att försörja sig. Men den leder också till miljöförstöring och exploatering, något som kanske är svårt att ta till sig för den som bara längtar efter en veckas lugn och ro.

- Jag förstår att om man jobbar och sliter i Sverige vill man koppla av. Men ha i bakhuvudet hur ditt resande påverkar, säger Mats Wingborg.

En hel del människor vill också resa med gott samvete. Det har man märkt på Travel Beyond, en av många små resebyråer som nu erbjuder mer etiska alternativ. De försöker att både arrangera möten med lokalbefolkningen och att berätta för resenärer hur de kan påverka.

- Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt att göra något om man vill. Man kan börja i liten skala, säger VD Helena Andrén.

Det kan betyda att möta lokalbefolkningen, att ta reda på hur hotellen arbetar med miljön eller att dela ut barnkläder till ensamma mammor i Sydafrika.

- Vi vill inte att man ska sitta i en turistbuss och titta ut på människorna från ett fönster. Vi försöker arrangera möten, säger hon.

Undvik all-inclusive

Precis som med ekologisk mat kan etiska resor bli dyrare, eftersom de byråerna arbetar i mindre skala. I viss mån är det alltså en klassfråga, menar Mats Wingborg. Men det räcker långt att öppna ögonen och förändra i det lilla, säger han.

- Det är en så stor omfattning på turismen i dag att även små steg får en direkt påverkan.

Något man kan börja med att fråga sig är var pengarna hamnar. Ofta blir merparten kvar i transnationella företag i stället för att gå till samhället och landets medborgare. Det är för det mesta fallet med all inclusive-resandet som på vissa platser till och med slår ut det lokala näringslivet.

- Bäst är att undvika all-inclusive resor. Men även om man åker på sådana kan man bidra, säger Mats Wingborg och exemplifierar:

- Man kanske kan äta ute någon kväll, eller åka på andra sätt än med de inhyrda bussarna, kanske med landets kollektivtrafik. Man behöver inte göra det jämt, men ibland.

Intressera dig för landet

Ett annat problem är att vissa turister beter sig illa utomlands.

- Man ska inte dra alla över en kam, men det förekommer, säger Mats Wingborg.

Somliga struntar också helt i landet de kommer till. Det blir särskilt problematiskt i länder som är mycket fattiga, eller där mänskliga rättigheter inte efterlevs. I Burma välsignade demokratirörelsen till exempel turismen just på grund av att man hoppades på ökad förståelse från världen. Sådana effekter går förlorade om turisterna bara åker dit för att ligga på stranden.

- Man kanske kan intressera sig lite för landet, och möta lokalbefolkningen, så att det vidgar perspektiven. Det kan finnas några sådana inslag i resan. Inom all-inclusive kommer man ju nästan inte i kontakt alls med människorna från platsen, säger Mats Wingborg.

Du kan påverka

Som konsument kan man alltså påverka en hel del. Man kan fråga vad hotellen har för arbetsvillkor, så att arbetarna inte blir utnyttjade, vad de har för miljöarbete och om de bidrar till att motverka turismens riktiga avarter, som barnsexhandel och prostitution. Man kan naturligtvis också välja researrangörer som arbetar medvetet med en hållbar och etisk turism.

- Jag har sett i alla fall ett femtiotal mer alternativa researrangörer i världen, säger Mats Wingborg.

Framförallt kan man ställa krav på researrangörerna.

- Ska man vara realistisk är det mest avgörande nog att alla goda exempel påverkar den stora reseindustrin så att det kommer in spår av det schystare tänkandet där, säger Mats Wingborg.

Fakta

Det här kan du göra

+Tänk på var dina pengar hamnar. Välj lokala småskaliga hotellframför stora internationella bolag. Köp mat, dryck, souvenirer ochaktiviteter från lokalbefolkningen.

+Tänk på villkoren för dem i hotellbranschen. Det kanske inte baraär bra att middagen kostar 25 kronor. Vad innebär det för dem somjobbar där?

+Intressera dig för det samhälle du kommer till. Då blir resanockså roligare. Prata med lokalbefolkningen.

+Var sparsam med vattnet på hotellet. Många länder harvattenbrist.

+Kontakta din researrangör om du ser sådant som inte känns rättunder resan. Många charterbolag arbetar med kontinuerligautvärderingar av hotell, så det kan ha betydelse. Ställ krav.

+Pruta inte för prutandets skull. Tänk på att försäljarna måste fåihop pengar till sina familjer.

Källa: Schyst resande

Läs mer

+Nätverket Schyst resande sprider information om etiska resor. Förtips och information, se www.schystresande.se

+Organisationen Ethical Traveler uppmuntrar turister att göravärlden bättre. Läs mer på: www.ethicaltraveler.org