Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res till hobbitarnas by

Med nya filmer kommer också ny reseinspiration. Nu påverkar
bland annat Bilbo, Twilight och James Bond var vi reser.

Twilight

Fler än någonsin har plötsligt börjat intressera sig för Forks, det lilla samhället i Washington dit Bella flyttar i första filmen. I höst, inför att den tredje delen av trilogin nu släpps, har hotellsökningarna där ökat med 75 procent, enligt Hotels.com. Många är också nyfikna på den tropiska ön Esme där Bella och Edward har sin smekmånad. Men öns namn är påhittat, i verkligheten spelades scenerna in på Paraty i Brasilien. Under inspelningarna där gick sökningarna på platsen upp med 110 procent i Frankrike och 180 procent i Schweiz, jämfört med året innan.

Hobbit  - en oväntad resa

Nu är det åter hobbithysteri, när den nya filmen baserad på J.R Tolkiens bok Bilbo - en hobbits äventyr släpps. Många fans har redan sökt sig till Nya Zeeland, där en hel del scener i Sagan om ringen-filmerna spelats in. Och fler lär nu hitta till Hobbiton, platsen där hobbitarnas by byggts upp. Det har blivit en permanent turistattraktion som väntas locka 150 000 besökare om året. Läs mer på www.hobbitontours.com.

James Bond

I London kan man gå guidade turer i agentens fotspår. Men även i Istanbul har turismen fått sig en rejäl skjuts av den nya filmen Skyfall, som delvis spelades in i den turkiska staden. Regissören Sam Mendes ord lär locka en och annan nyfiken turist:

- Vi ville vara här för att det är den mest magnifika platsen, en otrolig stad. Jag kan inte få nog av den.