Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resan som gör oss nöjdast

Att åka på båtsemester bevarar semesterkänslan bäst, enligt en
ny undersökning. Det verkar svenskarna hålla med om - försäljningar
av kryssningar har ökat stort i sommar.

Annons
Fler svenskar åker på kryssning.

För många svenskar innebär båtsemester bara ett dygns resa till grannländerna. Men nu blir långa kryssningar mer populära. I sommar har Globetrotter sålt 33 procent fler av sådana båtresor till svenskarna. Även vinterkryssningarna går åt, hittills är efterfrågan 21 procent högre än vid samma tid förra året.

-Allt fler upptäcker att kryssningar är en mycket prisvärd reseform där man får mycket för pengarna. Förutom själva upplevelsen ombord får man upptäcka och se väldigt mycket, säger Anders Svensson, resebyråns vd.

Många väljer Medelhavet

I höst väljer de flesta att kryssa till Medelhavet eller att åka på en resa över Atlanten, till USA. Under vintern är det i stället Västindien som är mest populärt. Men fler väljer att ta båten också till Sydamerika, Asien och Dubai. Vissa färdas dessutom jorden runt på havet - i vinter tänker hundra svenskar kryssa under hela hundra dagar.

Känslan håller länge

Båtresenärer är dessutom ofta nöjda. I en ny undersökning av Hotels.com svarade var tredje person som semestrat i båt att semesterkänslan höll i sig en månad efteråt, vilket var högst betyg. Huruvida det rörde sig om små segelbåtar eller stora kryssningsfartyg nämnde dock inte undersökningen.

Nästan lika nöjda som båtresenärerna var de som hade tillbringat sommaren i sitt semesterhus. Personer som däremot hade valt en partyresa tappade känslan fort. Av dem tyckte bara en av sju att känslan höll i sig en månad.

Annons