Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resandet viktigt för svensken

Svenskarna reser allt mer. Spanien är populärast, men mest ökar
bokningar till storstäder och destinationer i Karibien

Den långa och soliga sommaren gjorde att det dröjde lite innan svenskarna började boka sina vinterresor i år. Men rekordmånga tänker stilla sitt resesug. Var tredje svensk planerar att resa utomlands i vinter. Det visar ny statistik från resebyrån Ticket, som ökar sin försäljning med sex procent jämfört med förra året.

-Och en fjärdedel svarar att de gör fler resor än föregående år, det är förklaringen till att vi fortsätter öka hela tiden, säger Maria Gertell, företagets kommunikationsansvarig.

I en undersökning av Resia, där 1 300 deltog, uppger 80 procent att de ska resa utomlands i höst eller vinter. Det faktum att man kan få en lång sammanhållen ledighet över jul och nyår, med endast ett par dagars semester, bidrar till resandet.

Spanien populärast

Som vanligt lockar sol och bad flest, särskilt populärt är Gran Canaria som lyckats tvätta bort sin stämpel av tråkig charterdestination. Spanien har ökat med hela åtta procent i år, enligt Ticket, och har nu fler bokningar än både Thailand och USA tillsammans.

Men det är inte bara soltörstande svenskar som reser. Många väljer storstäder och London tar sig något överraskande in på listan över vinterns mest bokade resmål. Fotboll, musikaler och Harry Potter-museet får många att välja den brittiska huvudstaden.

-Storstadsresor är ett bra alternativ för dem som inte kan vara borta så länge och som behöver vara mer flexibla, säger Maria Gertell.

Kryssningar och koncepthotell

Svenskar vill dessutom se något nytt och väljer nu Karibien och Mexiko i stället för att resa en tredje gång till Thailand. Kryssningar är en annan reseform som ökar starkt, med hela 23 procent. Delvis kan det bero på att Norwegian startat direktflyg till Fort Lauderdale, där många kryssningsfartyg passerar.

Skräddarsydda koncepthotell är en annan stark trend, resenärer väljer exempelvis boende där barn är förbjudna, eller där bara barnfamiljer bor.

Använder sparpengarna

Men hur har då folk råd att fortsätta resa, trots lågkonjunkturen?

Att resorna till Egypten drogs in drabbade många resenärer med liten budget.

-Otroligt få resmål erbjuder så mycket för pengarna. Det är både hög standard på hotellen och lågt prisläge, säger Maria Gertell.

De flesta, 63 procent, använder sina sparpengar. Men 20 procent uppger att deras lön täcker resans kostnad. Det är dock höginkomsttagare som har svarat, bland låginkomsttagarna uppger bara elva procent att lönen räcker till resor. 18 procent svarar också att de lägger undan pengar varje månad för att kunna resa.

FAKTA/Vinterresor

+32 procent av svenskarna kommer att resa utomlands i vinter. 17procent har inte bestämt sig. Av de som ska resa har 35 procentredan bokat, enligt Tickets Novus Undersökning. Sammanlagt svarade1 034 personer.

+Att få sol och värme är den vanligaste orsaken till varför vireser, det uppger 54 procent. 46 procent gör det för att fåkvalitetstid med familj eller partner. Att komma bort frånvardagen, eller att koppla av efter en intensiv jobbperiod är andraskäl.

+Storstäder som ökar extra mycket i vinter är Paris, med 85procent, Prag med 86 procent och London med 35 procent.

+Charterkapaciteten ökar med cirka fem procent i vinter.Kryssningsresor ökar med 23 procent.

Källa: Ticket (TT)

Vinterns mest bokade resmål är:

1. Gran Canaria, Spanien (1)

2. Bangkok, Thailand (2)

3. Teneriffa, Spanien (4)

4. Phuket, Thailand (3)

5. Cancún, Mexiko (7)

6. Krabi, Thailand (5)

7. London, Storbritannien (10)

8. New York, USA (8)

9. Miami, USA (9)

10. Lanzarote, Spanien (ny)

(Siffrorna i parentes är förra årets placering).

Källa: Ticket (TT)