Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resor fortsätter till Kenya

Arrangörer stoppar inte resor till Kenya, trots de senaste
dagarnas blodiga terroristattack. Landets regering vädjar till
världen att inte avråda turister från besök.

Kenya förblir säkert för turister, trots den attack på ett köpcenter i Nairobi där minst 68 människor dödades. Det menar Phyllis Kandie, vid Kenyas ministerium för turism. Enligt Kandie har man ökat säkerheten på flera turismanläggningar, och de fortsätter sin verksamhet som vanligt, skriver CNN.

Svenska arrangörer som flyger till Kenya drar inte heller in några resor i nuläget. 

-Vi följer UD:s rekommendationer. Så länge det inte innebär en överhängande risk att resa dit plockar vi inte bort några resor, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor.

Också Fritidsresor bevakar nyhetsläget, men avvaktar.

-Vi kommer inte att ha kunder och resenärer i Kenya förrän i december, förklarar Mathias Bergendahl, informatör på företaget.

Ingen ändrad rekommendation

Kenyas regering har vädjat till andra länder att inte utfärda resevarningar efter händelsen, skriver The Telegraph.

Svenska ambassaden i Nairobi uppmanar svenskar i området att undvika offentliga platser, köpcentra och folksamlingar en tid framöver. Men UD ändrar inte sin rekommendation, som man uppdaterade den 26 juni. Då började de avråda från icke nödvändiga resor till Kenyas kustområde inom 150 kilometer från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar med undantag för Lamu.

-Det har inget att göra med våra rundresor. Men sedan beror det ju på efterfrågan också, säger Pauline Berndtsson.

Flera bakslag

Kenya har de senaste åren satsat på att locka fler besökare, men turismen har råkat ut för flera bakslag. Många resor till Kenya ställdes in efter valet 2007 då landet drabbades av ett utbrett etniskt våld. De senaste åren har det också skett både flera större terrordåd i landet, samt attacker mot turister. Bland annat blev två utländska turister kidnappade och en turist mördad under 2011 i skärgården vid Lamu. Även då misstänktes al-Shabaab ligga bakom attackerna.

Fakta

+ Somaliska al-Shabaab har sagt sig ligga bakom attacken. Dekräver att Kenya drar tillbaka sina trupper från Somalia.

+Under 2013 har det varit flera attacker i landet mot mål därturister befinner sig: En på ett hotell i Garissa den 16 januari,då fyra personer dog. Den 28 mars dödades minst sju när en grupp pårunt 100 personer attackerade ett kasino på semesterortenMalindi.

+Kenya räknas till ett av världens bästa länder försafariresor.