Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resor i Elvis fotspår

Elvis Presley dog den 16 augusti 1977, men det finns människor
som aldrig glömmer kungen av rock'n'roll. I England har resebyrån
Elvis Travel Service skickat tusentals fans på resor runt om i
världen ända sedan 1972, och intresset tycks inte avta.

Redan fem år innan Elvis Presleys sorgliga frånfälle började David Wade att arrangera konsertresor till Las Vegas för brittiska fans. Det här var långt innan massturismen till USA hade kommit igång och den här typen av resor var ganska ovanliga för sin tid. När "The king" plötsligt hittades livlös i sitt badrum på Graceland kunde historien om Elvis Travel Service ha tagit slut, men det blev i stället starten på en över 40 år lång resehyllning.

-Varje år sedan dess har vi ordnat resor till Tupelo, där Elvis föddes, och Graceland i Memphis där han levde. Vi har skickat tiotusentals fans över Atlanten till årsdagar och jubileum. Det kunde vi aldrig tro när vi chartrade vår första Boeing 707, berättar David Wade.

I dag arrangerar företaget även weekendresor till tyska Bad Nauheim, där Elvis gjorde sin militärtjänstgöring, och till den årliga Elvis-festivalen i brittiska Great Yarmouth som i år hålls den 7-13 september (http://www.vauxhall-holiday-park.co.uk/elvis-week.html). Trots att det är 36 år sedan han gick bort minskar inte kundunderlaget.

-Speciellt de senaste sex, sju åren har en ny generation fans dykt upp, som inte ens kan ha varit var födda när han dog. En del har influerats av föräldrarnas musiksmak, men många har upptäckt honom själva och är fascinerade av hans livshistoria och musikaliska arv, säger David Wade.

Dina fem bästa Elvis-sevärdheter för en rookieturist?

-Graceland, Sun Studio, utsikten över Memphis från Riverside Drive, födelseorten i Tupelo och gamla Hilton International Hotel i Las Vegas. Alla har en stark Elvis-koppling och jag inbillar mig att han inspirerades av alla de platserna.

Varför älskar du "The king"?

-Det är lustigt men alla fans jag träffat har ett eget skäl till varför de älskar Elvis Presley. Personligen är jag fascinerad av honom som person. Hur en fattig pojke kunde bli en av världens största artister och 36 år efter sin död fortfarande vara aktuell.

Elvis Travel Service finns just nu bara på Facebook, men hemsidan http://www.strictlyelvis.net/ ska vara öppen igen om två veckor, hälsar David Wade.