Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt inkluderat i Sharm el Sheikh

Vi tog en bekväm chartervecka på ett mellanklasshotell i det
egyptiska dykparadiset Sharm el Sheikh. Här är allt anpassat efter
turisterna. Men alla gillar inte den starka
all-inclusivetrenden.

Annons
Ett av många lyxhotell vid Sharm el Sheikh.

Längst nere på Sinaihalvön i Egypten ligger Sharm el Sheik. Staden har kallats mellanösterns Las Vegas - sedan 1980-talet har den nämligen byggts upp helt kring turismen. I dag finns drygt 250 stora resorter längs bara två till tre mil kust och fler poppar upp hela tiden. Många erbjuder all-inclusive eftersom det kan vara långt till affärer och nöjen utanför hotellet.

Största attraktionen är annars den strandnära snorklingen, det finns över 200 korallrev att upptäcka. Vattnet är underbart klart med över 1 000 arter av färgglada fiskar och vattenväxter. Även de som gillar vattensporter som kite- och windsurfing har mycket kul här.

Flera nya turistcentra

Redan på flygplatsen slås man av Sinais mäktiga bergsformationer i rödockra och bastuvärmen på flygplanstrappan. Här är sol och värme garanterad även på vintern, men sommaren är olidligt het.

Efter revolutionen och den arabiska våren förra året tappade Egypten många turister och hotellrum har slumpats ut till lågpriser. Nu till vintern börjar många svenskar att boka resor till landet igen.

Sharm el Sheikh kan delas upp i den ursprungliga fiskebyn och i nyare shopping- och nöjeskvarter, till exempel El Hadaba, vars affärscentrum Alf Leila Wa Leila har marockansk arkitekturstil med mosaik, fontäner, restauranger och magdans på kvällarna. Naama Bay är det största turistområdet men strandbukter som Sharks bay och Nabq norrut är också fulla av butiker, restauranger och nattklubbar. Kombinationen bad, diskotek och utflykter i Sinai lockar allt från unga till familjer och äldre. Hotellkedjor som Marriott, Sofitel och Hilton erbjuder enorma förstaklasshotell med priser som gör att fler kan unna sig lite extra lyxigt boende.

Vilda vattenlekar

Vår första dag viger vi åt att svalka oss och slappa i det stora poolområdet på trestjärniga resorten Park Inn i Nabq, eftersom det är en kilometer till närmaste strand. Vi skojar och tjoar när vi skjuts ut som torpeder i poolen. Sam Coop från Cardiff leker vattenlekar i en av barnpoolerna med sina två döttrar Susie och Lillie:

- Flera på tripadvisor klagar på maten här men jag tycker att den är jättebra. Dessutom finns barnklubb och det är bara att hämta glass och läsk där borta i poolbaren, säger han.

Sympatiske poolvakten Omar Ahmed skall just sätta på vattenrutschkanan. Han är från Kairo, jobbar här en månad i taget med en veckas ledighet och tjänar 800 kronor i stället för 250 kronor på ett motsvarande turistarbete på hemorten.

Vi har köpt all-inclusive och till måltiderna blir det ofta pasta, pajer, grönsaker och grillad fisk. Tyvärr är miljön slamrig och matro saknas.

Italienare slutade komma

41 grader på eftermiddagen har sjunkit till 32 grader på kvällen då vi promenerar längs den breda motorvägen vid hotellen till närmaste shoppingställe Jasmine center. Vi blossar på vattenpipa med äppelsmak och får se på magdans.

Kvällen därpå tar vi lokalbussen till de livliga nöjesstråken i Naama Bay och talar italienska med sympatiska butiksinnehavare.

- För tio år sedan kom många italienare hit och jag lärde mig språket av dem. Men bombdåden här 2005 skrämde bort hälften av dem och sedan försvann många när ryssarna kommit hit. Italienarna verkar inte gå bra ihop med ryssar, konstaterar Alladino i sin butik Lotus och fortsätter:

- Jag åker bara hem en gång i månaden till Kairo och saknar min femåriga dotter så mycket när jag är här!

All-inclusive utarmar byliv

I restaurang Aberdeen tar vi en pizza. Servitören Adamo de Abrahim har mycket samtalstid över och vädrar gärna sina åsikter:

- Alla nya all inclusive-hotell är en katastrof för Naama Bay. Förut strosade många längs den palmkantade strandpromenaden och åt middag hos oss. Nu ser du hur tomt det är, suckar han och pekar ut med handen.

Sofitels egen strand i Naama bay.
Nöjesgatan i Naama bay.

Fakta

Allmänt

Sharm el Sheikh på Sinaihalvöns sydspets utgör i dag en flera millång kuststräcka med över 250 hotellanläggningar.

All-inclusive

All-inclusive betyder att man betalar för att få alla måltider,drinkar med viss alkohol, glass, underhållning, etc, på hotellet.Vad som ingår i all-inclusive kan skifta och det bör man kolla detföre man köper resan.

Säsong

Hela året, men höst och vår är behagligast i luft och hav. Sommarenär mycket het och havet svalt på vintern.

Resa dit

Charterbolag som Apollo, Detur, Fritidsresor, Solresor och Vingarrangerar resor hit.

Att göra

Om man lämnar hotellet väntar vacker dykning, bad i vattenpark,gokart, moskébesök, spännande vandringar med beduiner i Sinaiöknentill Katarinaklostret och Sinai berg.

Annons