Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amorgos - grekernas egen favorit

Lilla Amorgos är mångas favoritö i Grekland. Här finns ett lugn,
en skönhet och oförfalskad charm man möter på allt färre resmål
runt Medelhavet.

Annons
Nick Triantatillis och Zebelina Demenga njuter på hotellets utsiktsplats över havet från Chora på Folegandros.

I hamnbyn Katapola passerar vi lämningar från människor som levde på denna overkligt vackra plats redan under antiken. Trots att Amorgos ligger i Kykladerna, bara några timmars båtresa från turistöarna Naxos och Santorini, fortsätter livet sin gilla gång här. Vägen från färjan i Katapola till vårt boende i Egiali asfalterades först år 1987. Vi stannar till i en gränd i intima, labyrintiska byn Chora och köper öns mörka nejlikesöta likör Amorgion.

Ingen stress

Med vespan vi hyrt är det en halvtimme av vindlande färd, förbi tistelbeklädda stensluttningar och pinglande getter. Lugne zorbakopian Nikos tar emot oss på Pension Askas i Egiali:

- På Amorgos behöver ingen stressa, säger han lakoniskt och fyrar av öns bredaste leende under sin yviga mustasch.

Egiali är en pytteby vid en bukt. Strandpromenaden kantas av mysiga kaféer och bohemisk stämning med soft Bob Marley ur högtalarna.

Här finns inga lägenhetshotell i cement. Inga vattensporter. Egiali har öns enda lättillgängliga sandstrand och man får skugga under stora tamariskträd. Vi tillbringade vår smekmånad på ön som har varit en favorit sedan dess.

Grekkännares favorit

Få åker till Amorgos för stränderna, trots att Mouros klapperstensbukt på södra sidan är utmärkt. Vackra klippbad finns vid Agia Anna och utanför Katapola.

Man åker hit för att uppleva den perfekta, undersköna kykladiska ön, stillheten och den oinsmickrande charmen. Utsikterna från vespafärderna på 700 meters höjd är så vackra att det gör ont. Passionerade greklandsälskare njuter här av vandringsleder, vita kapell och gratis aromaterapi i form av luft som doftar av timjan och gul ginst.

På Amorgos får man frid att andas, tänka, och dyka i det djupblå vattnet. På utmärkta greklandsforumet Kalimera.nu brukar ön välförtjänt hamna i topp bland vana greklandsresenärer.

Det stora blå

Vi tar vespan igen, till kapellet Agia Anna. Vattnet är så klart att det är som att simma i ett akvarium. Här spelades dykscener till filmen Det stora blå in 1988. Huvudpersonerna Jacque och Enzo känner varandra sedan de semestrade på ön som pojkar. Och det är i Amorgos klarblåa djup som Jacque i vuxen ålder tävlar mot Enzo i, livsfarliga försök att slå världsrekordet i fridykning.

På klipporna breedvid solar nykära Sara Razzoli från Rom, med sin pojkvän Luigi.

- Det finns få platser med sådan integritet som Amorgos, utbrister hon.

Genuin vänlighet

Kvällen är mild i Egiali. Restaurang Asteria serverar utsökt saganaki, friterad ost och mjäll färskfångad fisk. Till greksalladen får vi söta nyplockade tomater och färskystad getost från byn. Middagen går på 150 kronor, inklusive en liter vin. Bordsgrannen Andrea från Düsseldorf är lyrisk:

- Amorgos är en ö med sådan stämning och värdighet och öbor med ovanlig lugn värme. Tänk bara maten - det är knappast halvfabrikat de värmer åt oss!

Gästerna är få, men privilegierade, och vi hejar glatt på nyfunna vänner bland lokalborna.

Solen är en jätteapelsin som under middagen sakta sväljs av havet. En mer romantisk plats är svårt att hitta - trots att vi besökt så många andra charmiga solnedgångstavernor i den grekiska övärlden.

Kapellet Agia Anna, där scener till filmen Det stora blå spelades in.
Panorama från Chora på Anafi.

Fakta/Amorgos

Allmänt

Tre mil långa Amorgos är den östligaste av de kykladiska öarna iGrekland. Bo vid havet i Katapola eller Egiali, där man kan hyrabil eller vespa. Många drog i exil till Amerika eller Aten på 1950-och 60-talen. I dag finns här cirka 1 500 bofasta. Buss till allabyar på ön går 3-4 gånger per dag.

Säsong

Maj-september. Juni och september är vackra och med bra priser.

Priser

Pensionat i Katapola och Egiali, 300-500 kronor för dubbelrum underlågsäsong. Cirka 500-700 kronor i juli/augusti.

Resa dit

Flyg med Apollo, Airtours eller Norwegian till Santorini. Till Atenmed till exempel SAS. Färja till Naxos och byte till Amorgos.Båttidtabeller, se www.gtpweb.com/RoutesForm.asp.

Att göra

+Se filmen Det stora blå, i baren Le grand bleu, i Katapola.Dykscener i filmen spelades in vid kapellet Agia Annas klara,djupblå vatten.

+Vackra vandringsleder med spektakulära panoramautsikter.

+Byn Chora är en labyrint av vita små gränder, tillbakalutadatmosfär och mysiga restauranger och barer.

Info

www.amorgos.com, www.kalimera.net, www.travel-to-amorgos.com, www.gnto.gr

Mer läsning

Annons