Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avspark för uppiffat Warszawa

Den 8 juni är det dags för första avspark i fotbolls-EM på den alldeles nybyggda arenan i Warszawa. Att få biljetter till premiärmatchen mellan Polen och Grekland är svårt, men den polska huvudstaden har mer än fotboll att erbjuda besökarna.

Annons
Gamla stan i Warszawa.

Warszawa är en stad som bokstavligen rest sig ut askan. En stor del av centrum förstördes systematiskt av nazisterna under andra världskriget. Än i dag ser man en del omotiverade gräsmattor där det "fattas" byggnader. Gamla stan, Starego Miasta, och det forna kungapalatset hör till de delar som minutiöst rekonstruerats efter gamla ritningar.

- Det är väldigt vackert här, säger min reskamrat när vi fotograferar söderifrån mot Rynektorget, där det på medeltiden bedrevs torghandel. I dag är det en öppen plats med en inlandsstads något udda symbol, en sjöjungfru, som staty mitt på. Vi slår oss ner under ett parasoll med varsin polsk öl i halvliterssejdlar och kollar in folklivet - en blandning av turister och chica stadsbor.

Spår av krigGränderna är fulla av kyrkor, där Johanneskatedralen står i en klass för sig, matställen och souvenirbutiker. Men på nordsidan av den forna stadsmuren syns ännu spåren efter kriget - här avrättades polska frihetskämpar och man ser märken efter kulorna i muren.

En kvarts promenad från Gamla stans gränder hittar man Palac Kultury, som ser ut som en bit Manhattan från 1930-talet, och som Polen fick som gåva av Sovjetdiktatorn Josef Stalin. Den 231 meter höga skyskrapan stod färdig först efter diktatorns död 1955 och har blivit mer omtyckt sedan Polen blev en demokrati och skrapan slutade att vara en symbol för kommunistårens förtryck. Men ännu finns det polacker som vill riva huset.

På Defiladtorget framför skyskrapan kommer det under EM att finnas ett gigantiskt inhägnat område för alla fotbollsfans, med åtta mäktiga storbildsskärmar, en stor matavdelning och 400 toaletter. Området hålls öppet 10-01 varje matchdag.

Judiskt museumÄven om mycket byggdes upp igen efter kriget, och än mer nytt har tillkommit sedan dess, så finns det områden som för alltid är borta - som det judiska ghettot, där tyskarna i maj 1943 krossade det judiska upproret. Under 2012 ska ett toppmodernt museum som skildrar ghettot och de polska judarnas öde öppnas i den stadsdel där ghettot en gång låg. Om det kan man läsa mer på www.jewishmuseum.org.pl.

Den 1 augusti 1944 startade den underjordiska polska hemmaarmén ett uppror som också det krossades medan ryssarna väntade på andra sidan Wisla. 2004 invigdes ett mycket bra museum om upproret, The Warsaw Rising Museum, www.1944.pl, som låter besökarna komma nära en rad människoöden under upprorsmånaderna. Missa inte!

Rejält kökRestaurangutbudet är numera riktigt bra. Centraleuropeiskt rejält, och betydligt mer intressant än vad man kan tro. U Fukiera är det mest berömda matstället och serverar mycket vilt. Kafélivet har fina traditioner och söker man nattliga nöjen är trakterna kring Pilsudskiego- och Teatralnytorgen rätt jaktmarker.

Skymning över Warszawa med Palac kultury, Polens högsta byggnad.
Vackert utsmyckade portar till hyreshus som överlevt andra världskriget.

Fakta/Warszawa

Allmänt

Den polska huvudstaden genomgår en metamorfos - överallt reser signya höghus i stål och glas. Polen är en av EU:s snabbast växandeekonomier.

Valuta

1 zloty = 100 groszy = 2,30 kronor.

Prisnivå

Mellan 30 och 60 procent under den svenska.

Säsong

Sommarhalvåret. Juni är ibland dock rätt regnig.

Resa dit

Norwegian och polska LOT flyger direkt till Warszawa från Stockholmoch Köpenhamn. Ryanair flyger till Warszawa från Skavsta liksomWizz Air, som också flyger dit från Göteborg. Det finns färjor tillGdansk, Gdynia och Szczecin. Från Gdansk är det 35 mil tillWarszawa.

www.norwegian.se, www.ryanair.se, www.wizzair.com,www.lot.com

Missa inte

Copernicus Science Center, det helt nybyggda vetenskapsmuseet, tillhälften finansierat av EU. www.kopernik.org.pl

Läs mer

Polens officiella turismhemsida: www.polen.travel/sv

Officiell turismhemsida för Warszawa: warsawtour.pl/en

Bra gratisguide: www.inyourpocket.com/poland/warsaw

Annons