Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbiehus i Berlin orsakar protester

Ett nytt Barbiehus ska öppna i Berlin. Men det knallrosa museet
orsakar protester för sitt stereotypa sätt att framställa
kvinnorollen.

Annons
Bild av Barbiehuset i Berlin.

Tidigare i år öppnade en ny restaurang med Barbietema i Taipei, och bemötandet var mestadels positivt. Nu ska ett stort "drömhus" med Barbietema öppnas i Berlin. Men det får inte samma positiva respons.

Det enorma rosafärgade huset slår upp dörrarna i maj och har tänkt visa upp den kontroversiella dockans "Malibu lifestyle". Här kan små barn öva sig i traditionellt kvinnliga sysslor som att baka cupcakes virtuellt, och gå modell på en runway. De får titta på rum där Barbies makeup finns, se hennes garderob och det stora köket.

-Barbiehuset är ett uttryck för en konventionell förebild som inte är okej. De presenterar en bild av att laga mat, piffa upp sig och sjunga skulle räcka för att göra livet meningsfullt, säger Michael Koschitzki vid den politiska organisationen Sozialistische Alternative.

"Hatar rosa"

Protesterna i Tyskland har lett till att man startat gruppen Occupy Barbie Dreamhouse på Facebook. I början använde man en profilbild på en svarthårig tjej som säger "jag hatar rosa", på tyska.

Gruppen tänker också utföra en fredlig demonstration på Barbiehusets öppningsdag. Det knallrosa huset är det första av sitt slag i Europa, men i USA finns redan liknande Barbieboningar.

Läs mer om huset här.

Annons