Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa festivalyran i höst

Piratfester, gigantiska parader och stämningsfullt firande av de
döda - hösten är full av festivaler, världen runt.

Annons
I New York firas Thanksgiving med en stor festival där gigantiska ballonger ingår.

Att uppleva länders festivaler är ett utmärkt tillfälle att förstå lite mer av landets kultur. Och november är full av festligheter, då finns allt från en kamelmässa i Rajasthan till matkrig med ris i Indonesien. Vi har valt ut tre tillfällen för den festivalsugne.

+ Dia de Muertos, Mexiko, 1-2 november. När Mexiko kommer ihåg de döda är det med en färgsprakande fest. Dagen är en viktig religiös högtid och uppstod som en blandning av de förspanska kulturerna och den katolska. Bland annat bygger man upp stora offeraltare, med färggrant godis och visar upp dödskallar av papier-maché. Högtiden pågår under flera dagar och innehåller också mängder av god mat, bland annat lagar man det man tror att de döda saknar från jordelivet. Läs mer på: www.visitmexico.com.

+Piratfestival, Grand Cayman, Caymanöarna, från 8 november. Den här festivalen inleds med en "överraskningsattack" av pirater, i George Town Harbour. Under tio dagar blir det sedan tävlingar där man utser bästa piratkostym och den mest spektakulära sänkningen av ett fartyg. Det hela avslutas med stor gatufest. www.piratesweekfestival.com

+Thanksgiving, USA, fjärde torsdagen i november.

Den är känd från en rad Hollywoodfilmer. Thanksgiving var en gång i tiden en skördefest, men i dag är högtiden främst ett tillfälle för familjen att tillbringa tid ihop. Man äter kalkon, majs och pumpa, som nybyggarna och indianerna en gång gjorde. Flera städer har också parader. Den största finns i New York, då man har gigantiska ballonger och miljontals åskådare. Paraden går från 77th Street till Macy's Herald Square, 34th street.

Annons