Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök en italiensk fängelseö

Flera små öar i Italien har en historia som fängelseöar. Nu har de i stället blivit eftertraktade turistdestinationer och världsarv.

Annons
På Isola Asinara norr om Sardinien finns ett hostel för den som vill sova över.

Den isolering som fängelserna har krävt har gjort att naturen på öarna har påverkats mycket lite av omvärlden. I dag, när anstalterna är stängda, har många av dessa orörda öar därför fått status som attraktiva turistdestinationer.

För att undvika att störa flora och fauna på har några av öarna blivit skyddade naturparker - till exempel Montecristo utanför Toscana, dit bara tusen besökare om året tillåts.

Tillstånd för att besöka ön begär man genom Corpo Forestale di Follonica, och kön är så lång att man får räkna med tre års väntetid för att bli beviljad tillstånd.

VärldsarvNorr om Sardinien ligger ön Isola Asinara, som varit fängelse både under första världskriget och mellan 1970-talet och 1997, då det låg ett högriskfängelse på ön. Bland annat har kända maffiabossar som Salvatore Riina suttit här.

I dag är den natursköna ön ett världsarv med en unik flora och fauna. Här finns över 650 djurarter, till exempel albinoåsnor. Båt till ön går från Porto Torres och Stintino. På ön finns ett boende - ett nyöppnat hostel på norra delen av ön (www.sognasinara.it).

Större öar

Även på en av Italiens sydligaste utposter, Pantelleria, har det funnits ett fängelse. Vulkanön kallas för Medelhavets svarta pärla, och ligger faktiskt närmare Tunisien än det italienska fastlandet. På Pantelleria finns mycket speciella "dammusi" - konformade stenhus. Det produceras också vin på ön. Hit kommer man med snabbåt från Trapani. Det går även flyg från Milano och Rom.

Fler gamla italienska fängelseöar

Capraia, Toscana

Gorgona, Toscana (här finns fortfarande ett fängelse, men det går bra att besöka ön)

Pianosa, Toscana

Santo Stefano, Lazio

Ventotene, Lazio

Ponza, Lazio

Favignana, Sicilien

Annons