Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommande försommar på Cypern

På Cypern är det badvarm försommar när vi i Sverige har en vår
som knappt lämnat startgroparna. Försäsongen är den trevligaste på
ön, som speciellt i väster bjuder på skön grönska och miljontals
vildblommor.

Annons
Fin badvik nära källan som kallas Afrodites bad, på den nordvästra delen av kusten.

Vi kör från den trevliga turiststaden Pafos med målet inställt på öns nordvästra hörn, en dagsutflykt i lagom tempo. Hyrbil är rätt billigt och ett perfekt sätt att se mer av ön på.

På 1960-talet var kustbyarna norr om Pafos kända för vilken gröda de odlade. Chlorakas var gurkbyn och Kissonerga bananbyn, för att nämna två. I dag ligger många fält i träda och de som bor här lever nu ofta på turismen.

Bästa sandstranden

Coral bay anses som västra Cyperns bästa sandstrand. Strax norr därom ligger Larastranden. Vi når den på en usel grusväg som man medvetet underlåter att förbättra. För även om stranden är väldigt fin, är den framför allt havssköldpaddornas. Man får bara bada när inte sköldpaddorna är på väg.

Längre norrut börjar den obebodda Akamashalvön, som gjord för vandring nu när den brittiska armén slutat öva med stridsvagnar här. Vi korsar halvön och når nordkusten nära Afrodites bad - källan där Akamas enligt legenden fick se gudinnan bada naken och där hon blev kär i honom. Själva källan är inte mycket att se, men stranden strax intill är en av de bästa för bad även mitt i vintern.

Välbevarade mosaikerMånga som kommer till västra delen av Cypern ser inte så mycket mer än huvudorten Pafos - eller snarare stadsdelen vid havet - Kato Pafos, där alla hotell finns. Stadens centrum, Ktima, ligger på en höjd flera kilometer därifrån.

Turistområdet har sina bargator och diskotek, men där är det lugnt på försäsongen. I stället lockar en rad trevliga matställen med färsk fisk nere i hamnen.

Vi vandrar runt den utgrävda staden Nea Pafos med sina antika villor och välbevarade mosaiker på morgonen med bara fågelsången som sällskap.

Någon kilometer därifrån finns de sevärda kungagravarna - klippgravar byggda för de rika och mäktiga under antiken.

Bila i bergen

Med hyrbil blir Trodosbergen en härlig dagsutflykt. En vettig karta och full tank rekommenderas, då det är mycket glest mellan mackarna, även om byarnas barer ibland säljer bensin på dunk.

I bergen ligger de vackra gamla ortodoxa klostren tätt. Nio av dem finns med på Unescos världsarvslista - främst tack vare sina fina fresker med bibliska motiv. I trädgårdarna som vi passerar längs vägen blommar mimosa och fruktträd - valnötter, äpplen, körsbär, men också säsongens sist mognande apelsiner. På sydslutningarna odlar man vin - här växer druvorna som ska bli det utsökta starkvinet Commandaria.

Vilsam vy

Vi fortsätter ända upp till de i april snabbt smältande snöfälten på berget Olympos, öns högsta punkt. Där hittar man hygglig skidåkning i januari och februari.

Ett annat måste på västra Cypern är Kourion, vid havet någon mil österut från Pafos. Det är öns mest välbesökta antika lämningar med en välbevarad romersk teater. Därifrån är vyn över odlingslandskapet, den oexploaterade stranden och det intensivt blå havet en vilsam upplevelse - efter den orkar man vänta några veckor till på den svenska våren.

Fåren betar fritt i bergen
Theo's - bra familjedriven restaurang i Kato Pafos hamn.

Fakta/Västra Cypern

Allmänt

Västra Cypern är vackrare, grönare med mer dramatisk natur än denöstra sidan av ön. Perfekt för kombon bad och upptäckarresa medbil.

Valuta

1 euro = 9,25 kronor.

Prisnivå

Cirka 25 procent under den svenska.

Säsong

Vid kusten blir det aldrig kallt, mitt i vintern håller havet 18grader. Sommar från april till november. Högsommaren är het.Januari - april kan vara regniga och i bergen faller snö.

Resa dit

De flesta kommer med charterflyg till Larnaca i öster, varifrån dettar 1,5 timme på motorväg till Pafos. Norwegian flyger direkt frånStockholm och Köpenhamn, andra reguljärflyg kräver byte i städersom Wien eller Aten. Apollo och Fritidsresor har charter tillPafos. www.norwegian.se/, www.apollo.se, www.fritidsresor.se

Annons