Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Colosseum har börjat luta

Roms kända landmärke Colosseum lutar. Nu undersöker man om den
historiska byggnaden måste stängas för reparationer.

Annons
Colosseum i Rom har börjat luta.

Den 2 000 år gamla amfiteatern Colosseum lockar hundratusentals besökare varje år. Men nu har den Unesco-skyddade sevärdheten börjat luta. Den södra sidan är 40 centimeter lägre än den norra och myndigheterna undersöker nu om monumentet snabbt måste repareras.

Det var för ett år sedan man först började se en lutning, enligt direktören för Colosseum, Rossella Rea. En av anledningarna är trafiken runtomkring, enligt den italienska tidningen Corriere della Sera. Särskilt bilarna och bussarna påverkar, men även tunnelbanan som passerar nära intill.

Grunden skadad

Skadan som orsakar lutningen kan finnas i grunden under amfiteatern.

- Betongplattan som Colosseum står på, som är likt en 13 meter tjock oval munk, kan ha en skada inuti, säger professor Giorgio Monti vid Universitetet Sapienzas geologiska institut.

Medan forskarna utreder Colosseums hälsa lanserar Rosella Rea förslaget att reservera den stora gatan Fori Imperiali åt fotgängarna.

Ett annat viktigt monument, det lutande tornet i Pisa, stängdes i över tio år efter att man hade upptäckt att det lutade mer än det borde. 2001 öppnade det igen, då experter hade försäkrat sig om att det inte skulle rasa. 

Annons