Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykla i tågens spår

En oanvänd järnväg har gjorts om till Storbritanniens längsta
cykeltunnel. Här är fler rälssträckor som fått nytt liv.

Annons
Från Bath går en ny cykellinje i England, i spåren av en nedlagd järnväg.

Combe Down Tunnel är 1 700 meter lång och går mellan städerna Bath och Midford. Länge var det en järnväg men den lades ned och spåren stod outnyttjade. Men nu blir det en cykelväg i den långa tunneln. Den nya cykelsträckan heter Two Tunnels Greenway och innehåller också den 400 meter långa Devonshire Tunnel, samt två vackra viadukter, skriver The Telegraph. Det är församlingar i Bath och nordöstra Somerset, tillsammans med organisationen Sustrans, som blåst liv i det gamla järnvägsspåret.

Tre järnvägar som förvandlats

+Via Verde, Barcelona

Norr om Barcelona finns en gammal järnväg som gjorts om till en så kallad "grön väg", och där är motorfordon förbjudna. Man kan antingen cykla eller promenera i det böljande landskapet. Där finns både mindre grusvägar och stabilare stigar, och en bonus är de stopp man kan göra i trevliga småbyar längs vägen. Sammanlagt finns det 1 800 kilometer av Via Verde över hela Spanien.

Läs mer på: www.viasverdes.com/GreenWays

+Tissington Trail, England

Från Ashbourne till Parsley Hay kan man cykla över gröna kullar längs denna rutt. Spana på slott, pausa med en klassisk afternoon tea och ta en omväg till Hartington Village för att smaka den berömda Stiltonosten. I Ashbourne Tunnel finns dessutom ljudeffekter som återskapar ljuden av de gamla ångtågen.

Läs mer här.

+High Line, New York

Över Manhattans gator går övergivna tågspår som tillhörde New York Central Railroad. De har förvandlats till en levande park, dit alla är välkomna. Här kan man promenera, sitta en stund i grönskan, se på konst eller vara med och sköta om växterna. Sträckan går från Gansevoort Street i Meatpackingdistriktet till West 34th Street.

Läs mer här.

Annons