Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en bulgarisk comeback

Bulgarien är charterfavoriten som plötsligt försvann från radarn. Men nu tycks landet vara på väg att göra en rejäl comeback - den här gången med en mix av charterfolkligt och mer exklusivt utbud.

Annons
I Sinemorets, längst i söder, finns det ännu fina folktomma badstränder.

Technopulsen lirar fint med vågorna som rullar in mot Golden Sands flera kilometer långa sandstrand. I vattnet råder trängsel, men på stranden är det ännu trängre då i stort sett varenda centimeter från vattenlinjen och 20 meter upp är fylld av solsängar, parasoll och massagebås.

Golden Sands är den ledande charterorten i den norra änden av den bulgariska kusten. Hotellen ligger vackert inbäddade i grönska på en slänt ner mot Svarta havet, närmast stranden finns gott om små affärer med likartat utbud och ute på havet flyger snabba motorbåtar fram dragandes på banansläp eller skärmflygare med pirr i magen.

Lång fin sandstrand

På den södra delen av kusten är Sunny Beach motsvarigheten. Likheterna är fler än olikheterna, även om Sunny Beach inte ligger lika vackert då det är platt och den superfina nästan milslånga sandstranden inte syns från hotellområdet på grund av en sandvall.

Båda badorterna är byggda och anpassade för utländska turister - här finns inte en enda bofast och för bulgaren i gemen är orterna lite för dyra. Sunny Beach har närmare 400 hotell och Golden Sands något färre.

Ett plus i Sunny Beach för den som vill ha mer än sol och bad är att den rara världsarvsstaden Nessebar, på en liten halvö i havet med flera fina ortodoxa kyrkor, ligger på gångavstånd. Tyvärr är kommersen lite väl stor i Nessebar, även om man städat bort de värsta avarterna numera.

Lite lugnare och därför charmigare är Sozopol strax söder om Burgas. Även den staden ligger på en halvö och har många gamla trähus kvar. I de mysiga gränderna fortskrider vardagslivet och det känns att man är i Bulgarien.

Albena - mer stillsamt

Den tredje riktigt stora charterorten är Albena, strax norr om Golden Sands.

- Albena byggdes i början av 1970-talet, för den kommunistiska makteliten. Vanligt folk var inte välkommet. Jag vet att min mamma och pappa åkte hit då bara för att titta på infarten till området. Än i dag tror de båda att Albena inte är för dem, men jag har lovat att bjuda hit dem, säger Nikolai, som jobbar med marknadsföring av badorten, som i dag ägs av ett privatföretag som nu rivit flera gamla hotell och byggt nya moderna.

När Golden Sands och Sunny Beach lockar både barnfamiljer och massor av party- och alkoholsugna är Albena mer stillsamt och familjeanpassat. Längs gatorna finns stånd där unga tjejer får håret flätat, det vanliga utbudet av rosendofter (Bulgarien är storproducent av både rosor och lavendel) och många badleksaksförsäljare. Prisnivån här är snäppet högre - inte så konstigt då allt har samma ägare.

Kristallklart vatten

Flera mindre badorter, som Obzor och Sinemorets, har också svenska chartergäster. Obzor är lågmält och poppis bland bulgarer men Sinemorets - längst ner vid den turkiska gränsen - är det verkliga fyndet för den som vill uppleva stränder som inte körts över av paketturister. För tio år sedan fanns här inga hotell och nu bara några få, stranden är glesbesatt och havet fantastiskt kristallklart.

Ny semesteranläggning

Nästan lika glest med turister är det längst i norr, där kusten bjuder på branta kalkstensklippor som bara ibland har små stränder nedanför. Balchik heter den främsta badorten här, men man får söka sig en kort bit norrut för att hitta "det nya" semesterbulgarien. I White Lagoon öppnar Ving nästa sommar en nybyggd anläggning, som i ett slag beräknas öka antalet svenska Bulgarienresenärer med närmare 30 procent. Och strax intill finns en annan magnet - Thracian Cliffs, korad till Europas bästa golfresort 2014. Själva banan är underbart vacker, men också en av de allra mest svårspelade. Som tur är finns det två banor till på lätt dagsutflyktsavstånd.

På de exklusiva nya resorterna spenderar gästerna så klart mer pengar och det är där den nya Bulgarienturismen hör hemma.

Ett av dragplåstren i Plovdiv - en mysig stad som har rätt få utländska turistbesök.
Sozopol är en mysig stad. Och bara någon kilometer bort finns långa sandstränder.

Fakta/Bulgarien

Allmänt

Bulgarien är ett av Europas billigaste semesterresmål och längs Svartahavskusten ligger badstränderna tätt - allt från charterdestinationer till ännu nästan öde stränder.

Valuta

1 leva (ofta används förkortningen BNG) = 5 kronor.

Prisnivå

Priserna är ungefär hälften så höga i Bulgarien som i Sverige. Men på de största charterorterna - Albena, Golden Sands och Sunny Beach är skillnaden något mindre.

Säsong

Lite kortare än vid Medelhavet: mitten av maj till början av oktober.

Resa dit

Totalt finns nio orter med svensk charter. Ving har resor till flera badorter strax norr om Varna vid den norra änden av Bulgariens Svartahavskust och Apollo och Fritidsresor har en rad orter runt Burgas i söder i sina utbud. Ving tar cirka 3 500 kronor för en vecka i enrumslägenhet på det fyrstjärniga hotellet Erma i Golden Sands med avresa i mitten av augusti. Vill man flyga reguljärt till kusten flyger Air Baltic via Riga. Norwegian, direkt eller via Oslo, är ett annat alternativ. Tur- och returpris från strax under 3 000 kronor i sommar.

Annons